Erişilebilirlik

ABD - İran İlişkileri - 2003-05-29


İran Devlet Başkanı Muhammed Hatemi, tüm müslüman ülkeleri terörizme karşı koymaya çağırdı. Tahran’da, İslam Konferansı Örgütü’nün Dışişleri Bakanları düzeyindeki toplantısını açan Hatemi, terörizm ve fanatizmin dine zarar verdiğini söyledi.

Hatemi, Amerika’yı adını vermeden, terörizme ‘tek yanlı’ karşılık verdiği için sert bir dille eleştirdi.

Bu arada Amerika, İran’a karşı terörizme karşı verdiği desteği kesmesi için baskı yapmaya devam ediyor. Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, İran’ı, Irak’taki yeniden yapılanma çalışmalarına müdahale etmekle suçladı.

İran’ı, Irak’taki yeniden yapılanma çalışmalarına karışmaması konusunda yeniden uyaran Rumsfeld, Irak’ın yeniden yapılanmasına yardımcı olmak isteyen komşu ülkelere kapıların her zaman açık olacağını, ancak iç siyasete karışmamaları gerektiğini vurguladı. Rumsfeld şöyle konuştu: "Irak’ı karıştırmaya çalışan komşu ülkelere ya da onlara bağlı unsurlara izin verilmeyecektir. İran şunu kesinlikle bilmelidir ki, görmek istediği gibi bir Irak kurma çabaları boşa çıkacaktır."

Savunma Bakanı, New York'ta Dış İlişkiler Konseyi'nde yaptığı konuşmada, Saddam Hüseyin devrildikten sonra Irak'da yaşanan yağma ve asayişsizliği büyütmekten kaçınarak istatistiklerde, Bağdat’taki suç oranının bazı Avrupa ya da Amerikan kentlerinden yüksek olmadığını söyledi.

Rumsfeld, Irak’ta yeniden yapılanmanın mümkün olabilmesi için, öncelikle hukuk düzeni ve güvenliğin sağlanması gerektiğini belirtti. Savaş sırasında, petrol kuyuları, köprüler ve diğer altyapı tesislerine zarar verilmediği için ülkeyi yeniden inşa etmenin çok zor olmayacağını söyleyen Rumsfeld, koalisyonun Saddam Hüseyin’in Baas Partisi kalıntılarını temizlemekte kararlı olduğunu da kaydetti.

Donald Rumsfeld, Irak’ın yeniden imarı için açılacak ihalelerin savaşa destek veren ülkelerin şirketlerine verileceğini söyledi. Savunma Bakanı, Amerika’nın, Irak’ta oluşacak hükümetin ne şekilde kurulacağına karışmayı düşünmediğini, buna Irak halkının karar vereceğini de sözlerine ekledi. Rumsfeld, Bush yönetiminin Irak’ta, İslam dünyasına örnek olacak başarılı bir demokrasi görmek istediğini hatırlattı.

XS
SM
MD
LG