Erişilebilirlik

'İran'ın Yanıtları Yetersiz' - 2003-05-27


ABD, İran’ın terörizm ve nükleer silahlarla ilgili suçlamalara verdiği karşılığın yetersiz olduğunu bildirdi.

Beyaz Saray Sözcüsü Ari Fleischer, Washington’un Tahran’dan El-Kaide dahil terör örgütlerine verdiği desteği kesmesini istediğini açıkladı.

Amerikalı yetkililer, İran’da saklanan El-Kaide teröristlerinin, Suudi Arabistan’daki son bombalı saldırıları planladığı yolunda istihbarat alındığını söylüyor.

İran ise dün Tahran’ın El-Kaide üyelerini tutuklamasının, terörle mücadelede ne kadar kararlı olduğunu gösterdiğini bildirdi.

Bush Yönetimi yetkilileri, ABD’nin, İran’ın El-Kaide üyelerini barındırdığı yolunda bilgi alınması üzerine Tahran’la geçen hafta Cenevre’de yapılması planlanan görüşmeyi iptal ettiğini bildirdi. Ancak Beyaz Saray sözcüsü Ari Fleischer ve Dışişleri Bakanı Colin Powell, ABD’nin İran’la temasları kestiği yolundaki gazete haberlerini yalanladı.

Dışişleri Bakanı Colin Powell, ABD’nin İran politikasında değişiklik olmadığını, Tahran’la diyaloğun devam edeceğini söyledi. Powell, Madagaskar Cumhurbaşkanı'yla görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada içinde diyalog da bulunan İran politikasının, Tahran’a karşı duyulan ciddi kaygılara rağmen devam edeceğini belirtti: "İran’ın terörist faaliyetlere gösterdiği desteği onaylamıyoruz. Tahran’a yıllardan beri nükleer güç geliştirme çabalarını onaylamadığımızı söylüyoruz. İran’a yönelik politikamız çok iyi biliniyor. Bu politikada çıkan haberler doğrultusunda bir değişiklik yapıldığı konusunda bilgim yok."

İran, El-Kaide üyelerine bilerek barınak sağladığı yolundaki suçlamaları sürekli reddediyor. İran Dışişleri Bakanlığı dün El-Kaide üyesi olduğu sanılan kişileri tutukladığını açıkladı. Ancak Beyaz Saray, tutuklamaları yetersiz olarak niteledi.

XS
SM
MD
LG