Erişilebilirlik

ABD'nin İran Politikası Tartışılıyor - 2003-05-26


Beyaz Saray'ın ve ABD Savunma Bakanlığı'nın İran’la konusunda ciddi kaygılar taşıdıkları açıkça biliniyor. Amerika’nın İran’a baskı yapmak için önlemler almaya hazırlandığı yolunda çıkan söylentiler bu nedenle kimseyi fazla şaşırtmıyor.

Washington Post gazetesi son günlerde İranlı yetkililerle tüm temaslarını kesen Bush yönetiminin, İran hükümetini içinden zayıflatma yolunda atılacak adımlar dahil, çeşitli seçenekler üzerinde durduğunu yazdı. Bush yönetimi Washington Post’un haberi üzerinde yorum yapmadı. Ancak Amerikan -Kongresi'nin önde gelen üyeleri televizyon programlarında, Beyaz Saray’a, İran’a karşı atılması gereken adımlar konusunda tavsiyelerde bulundu.

Temsilciler Meclisi İstihbarat Momisyonunun Demokrat üyesi Jane Harmon, İran’ın terörle ilişkisi konusunda öteden beri daha fazla ağırlık verilmesini istediğini belirtti. Kongre üyesi şöyle konuştu: "İran, her şey biryana, Lübnan’ın İsrail sınırı boyunca Hizbullah teröristlerini silahlandırıyor; Filistin yönetimine 50 ton silah göndermeye çalıştı. Kitle imha silahları üretmeye çalışan İran, nükleer silaha sahip olma konusunda Irak’tan çok daha ileri aşamada."

Caliornia milletvekili Harmon, Bush yönetimini, İran’la ilgili sorunlara diplomasiye dayalı bir çözüm bulmaya da çağırdı. Aynı televizyon programında konuşan İstihbarat Komisyonu Başkanı Porter Goss ise İran’a karşı politika izlerken, hassas bir denge gözetilmesi gerektiğini vurguladı.

Florida eyaletinden Cumhuriyetçi Parti milletvekili olan Goss, İran toplumu içindeki reformculara zarar vermeden terörizmi destekleyenlere karşı önlem alınması gerektiğini söyledi ve şöyle devam etti: "İran’da ilişki kurmamız gereken demokratik unsurlar var. İran’ın ayrıca kitle imha silahları sorunu var ve bu silahları geliştirmede diğer ülkelerle işbirliği yapıyor. İran’a karşı baskı yaparken Irak’takinden farklı davranmamızı sağlayacak başka seçeneklerimiz var."

Eski bir CIA görevlisi olan Porter Goss, bu seçeneklerin ne olduğunu açıklamadı. Senato İstihbarat Komisyonu Başkanı Pat Roberts ise Bush yönetiminin gerekli mesajı Tahran’a ilettiğinden emin olduğunu söyledi. Bu konuda bazı iyi haberler olduğunu belirten Kansas eyaleti Cumhuriyetçi Parti senatörü, şimdilik bundan fazla bir şey söyleyemeyeceğini belirtti.

İran'ın Birleşmiş Milletler nezdindeki Büyükelçisi Cevad Zarif ise Amerikan ABC televizyonuna yaptığı açıklamada hükümetinin, el-Kaide üyelerinin İran topraklarına girmesini önlemeye çalıştığını, girenleri ise yakalayıp dost hükümetlere teslim ettiğini söyledi. Büyükelçi, yakalanan el Kaide üyeleri arasında örgüt liderleri olup olmadığını söyleyecek durumda olmadığını çünkü sahte pasaport kullanan bu kişilerin kimliklerinin belirlenmesinin güç olduğunu bildirdi.

XS
SM
MD
LG