Erişilebilirlik

İsrail Kabinesi Ortadoğu Barış Planını Onayladı - 2003-05-25


İsrail kabinesi Ortadoğu barış planını onayladı.

Başbakan Ariel Sharon’un, ‘yol haritası’ adıyla bilinen planı kabul ettiğini açıklaması kendi partisi içerisinde önce hoşnutsuzlukla karşılanmıştı. Ancak plan, bugün toplanan bakanlar kurulunda destek buldu.

Plan 2005 yılına kadar bir Filistin devletinin kurulmasını öngörüyor.

Filistinli yetkililer, İsrail’in yol haritasını değiştirmeden uygulamasını istiyor.

İsrail Hükümeti, Amerika’nın desteklediği ve 2005 yılında bağımsız Filistin Devleti’nin kurulması hükmünü de içeren yeni barış planını onayladı.

Kabinenin 12 bakanı plana evet derken, 7 bakan karşı oy kullandı. Oylamaya 4 bakan da katılmadı.

İsrail kabinesinin bu kararı tarihi bir önem taşıyor. Zira İsrail hükümeti ilk kez bağımsız Filistin Devleti kurulmasını öngören bir karara imza atmış oldu.

Amerikan Hükümetinin ‘yol haritası’ adıyla bilinen barış planının uygulanması sırasında, İsrail’in endişelerinin göz önünde tutulacağını açıklamasının ardından, İsrail Başbakanı Ariel Sharon plana kişisel destek vereceğini söyledi.

Sharon, bir İsrail gazetesine yaptığı açıklamada, yaşadıkları toprakları iki devlet arasında bölme zamanının artık geldiğini belirtti.

Başbakan, bu kararın hiç de kolay olmadığını sözlerine ekledi.

Sharon, İsrail’in, Batı Şeria ve Gazze ‘deki Yahudi yerleşim merkezlerinin kaldırılması dahil, nihai barış anlaşmasına ulaşmak için, birçok zor kararı alması gerekeceğini vurguladı.

XS
SM
MD
LG