Erişilebilirlik

Powell'dan Serbest Geçişe Övgü - 2003-05-24


ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell, Kıbrıslı Rumlar’a vizesiz seyahat izni verilmesini olumlu bir gelişme olarak niteledi.

Paris’de bir basın toplantısına katılan Powell, “Rumlar’a vizesiz seyahat hakkı tanımasını nasıl değerlendiriyorsunuz” şeklindeki bir soruyu “Özellikle diplomasinin işlemediği, tarafların Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin planı üzerinde anlaşmaya varamadığı bir zamanda bu girişim olumlu bir adım olmuştur” şeklinde yanıt verdi.

Powell, “İnsanlar uzun zamandır görmediklerini görme şansını buluyor, eğer bu karşılıklı seyahatler artmaya devam ederse, birçok kişi ‘neden soruna çözüm bulunmuyor’ sorusunu soracaktır” dedi. Dışişleri Bakanı, bu seyahatlerin devamını umduğunu da sözlerine ekledi.

ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell, Fransız televizyonuna verdiği bir demeçte de demokrasiyle İslam’ın birarada yaşayabileceğinin Türkiye örneğinde görüldüğünü söyledi. “Irak’ta İran gibi şeriatçı bir yönetim kurulursa ABD açısından bu bir başarısızlık sayılır mı?” şeklindeki bir soruyu yanıtlayan Powell, “Irak halkını Kürt, Sünni, Şii her türlü grubun çıkarını temsil edebilecek demokratik bir hükümet kurmanın kendi yararlarına olacağına ikna edebileceğimize eminim” dedi. Bakan, “Bu, hükümet mutlaka dinci olmamalıdır anlamına gelmemeli. Irak Müslüman bir ülke. Türkiye de Müslüman ve halkını temsil eden bir yönetimi var. Bu da İslam’la demokrasinin birarada varolacağını gösterir. Bizim Irak’ta görmek istemediğimiz tek şey yeni bir diktatörlüktür” dedi.

XS
SM
MD
LG