Erişilebilirlik

Irak'ın Eski Kurumları Dağıtıldı - 2003-05-23


Irak’taki sivil Amerikan yönetimi, Irak ordusuyla Saddam Hüseyin rejiminin belkemiğini oluşturan bazı kuruluşları dağıttı.

Amerikalı yetkili Paul Bremer, bu durumun, Saddam Hüseyin ve yönetiminin bir daha dönmemek üzere tamamen gittiğini Irak halkına göstereceğini belirtti.

Dağıtılan kuruluşlar arasında, Savunma ve Enformasyon Bakanlığıyla seçkin askeri birliklerden oluşan Cumhuriyet Muhafızları da bulunuyor. Paul Bremer, çok yakında Irak’ta, yeni savunma birlikleri oluşturulacağını söyledi.

Öte yandan, Amerikan Merkez Komutanlığı, Suriye sınırında ele geçirilen bir kamyonda önemli miktarda altın külçeleri bulunduğunu açıkladı.

Bazı haberlerde külçe altının 500 milyon Dolar tutarında olduğu belirtiliyor.

Cumhuriyetçi Partili Senatör Richard Lugar, Irak’taki durumdan kaygı duyuyor. Senato Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Lugar, toplantıda endişelerini şöyle dile getirdi:

"Yönetimin Irak’ta istikrar sağlama ve yeniden imar çabalarının yeterli olmaması bizi kaygılandırıyor. Savaşa çok iyi hazırlandığı anlaşılan yönetimin, barış dönemi için gerekli planlama konusunda hazırlıksız yakalandığı anlaşılıyor."

Indiana Senatörü Lugar, Washington Post gazetesinde yayınlanan bir yazısında da aynı konu üzerende duruyordu. Lugar yazısında “Kazandığımız zafer, Ortadoğu’daki siyasi tabloyu değiştirmek için tarihi bir fırsat sundu, bu savaşa petrol için değil, özgürlük adına girdiğimizi gösterirsek, Amerikan aleyhtarlığını körükleyen köktendinci akımları önleyebiliriz.. ” diyordu. Senato Dış İlişkiler Komisyonu’nun Demokrat Partili üyelerinden Joe Biden da Savunma Bakan Yardımcısı Paul Wolfowitz’e Irak’ta mevcut durumdan memnun olmadığını söyledi:

"Eğer durumu kısa bir zamanda tersine çevirmezsek zararı belki asla onaramayız."

Savunma Bakan Yardımcısı Paul Wolfowitz ise yönetimin bu tür eleştirilere cevabını tekrarladı durumun basın yayın organlarının yansıttığı kadar kötü olmadığını söyledi. Mevcut problemlerin çoğunun eski rejimden miras kaldığını ileri süren Bakan Yardımcısı şöyle dedi:

"İçinde binlerce katil ve hırsızın görev yaptığı bir rejimin birkaç hafta içinde tarihe karışmasını beklemek yanlış olur. Şu anda Iraklılar toplu mezarlarda yakınlarını ararken, bu kişileri öldüren canilerin halan etrafta dolaştıklarını biliyoruz. Bağdat’ta, Saddam Hüseyin’in heykelleriyle birlikte bu kişiler tarihe karışmadı."

Bakan Yardımcısı Wolfowitz, başkentin önemli bir bölümüne elektrik verildiğini, su dağıtım kapasitesinin savaş öncesi düzeyin yüzde 60’ına ulaştığını, ilkokulların açıldığını söyledi. Wolfowitz, “Irak’ta bir trajedi yaşanmamaktadır” dedi.

Savunma Bakanı yardımcısı, yönetimin gelecek üç ay içinde Irak’ta yapmayı planladıklarını Kongre’ye bildirmeyi kabul etti. Kongre, Irak’ın yeniden imarı için 2 buçuk milyar Dolar ayırmıştı. Ancak faturanın 5 yıl içinde 100 MİLYAR Dolara çıkması bekleniyor.

XS
SM
MD
LG