Erişilebilirlik

Bush Ortadoğu Konusunda Kararlı - 2003-05-20


Başkan Bush, Amerika tarafından desteklenen yeni Orta Doğu barış planını uygulamaya kararlı olduğunu söyledi. Bush, bombalı saldırılara rağmen, “Yol Haritası” denen barış planını rafa kaldırma niyeti olmadığını vurguladı. Bush Pazartesi günü Beyaz Saray'da yaptığı açıklamada şöyle dedi: “Barış planı hala ortada duruyor. İki devletin yanyana barış içinde yaşaması gerçek bir ileri hedeftir. Bu hedefe ulaşmak için çalışacağım.”

Başkan Bush bunun kolay olmayacağını itiraf etti. Şiddeti sona erdirmek için çok şey yapılması gerektiğini belirten Bush ancak barış yolunda ilerlemekten vazgeçmeyeceğini söyledi.

Pazartesi günü Beyaz Saray'da Filipinler Cumhurbaşkanı Gloria Arroyo ile düzenlediği ortak basın toplantısında konuşan Bush, barıştan yana tüm tarafları terörle mücadeleye çağırdı ve şöyle konuştu: “Filistin Yönetimi içinde barış isteyen kişiler bizimle birlikte terörle mücadele etmelidir..İsrail içinde barış isteyen kişiler de bizimle birlikte terörle karşı işbirliği yapmalıdır..”

Başkan Bush, Arap ve Avrupa ülkelerini de aktif bir rol oynamaya çağırarak barış sürecini bozmak isteyen terörist gruplara mali yardım ve desteğin kesilmesi için çaba göstermelerini istedi.

Konuşmasında ad vermeyen Bush, yeni Filistin başbakanı Mahmud Abbas’a eleştiri yöneltmekten özellikle kaçındı.

Bush yönetimi barış planını açıklamak için Filistin parlamentosunun Mahmud Abbas’ın başbakanlığını onaylamasını şart koşmuştu. Beyaz Saray sözcüsü Ari Fleischer, Başbakan Abbas’ın hala Başkan Bush’un desteğine sahip olduğunu söyledi.

Başbakan Mahmud Abbas ile Filistin lideri Yaser Arafat arasında fark olduğunu vurgulayan sözcü, teröristler Abbas’a karşı çıkarken Arafat’ın barış sürecine yardımcı olacak hiçbir şey yapmadığını belirtti.

XS
SM
MD
LG