Erişilebilirlik

Belçika'da Aşırı Sağ İlerliyor - 2003-05-19


Belçika’daki seçimlerde zafer Sosyalistler ile Liberallerin olmasına rağmen Türk asıllı adaylar umduklarını bulamadılar. Belçikalı seçmen Yeşiller'i ise başarısız politikalarından dolayı cezalandırdı.

Türk kökenli adaylardan sadece Fatma Pehlivan ikinci dönem senatörlüğünü devam ettirebilecek. Sosyalistlerin milletvekili adayı Emir Kır ise 100 oy farkı ile meclise girmeyi kaçırdı.

Belçikalı seçmen iktidar partilerinden Yeşiller'e tarihlerinde en büyük cezayı verirken, diğer iki hükümet ortağı Sosyalistler ile Liberalleri ödüllendirdi.

Tercihli oyların sayımının tamamlanmasına kadar resmiyet kazanmış olmayacak sonuçlara göre Sosyalistler ile Liberaller meclisteki 150 sandalyeden 91’ni kazanmış bulunuyorlar.

Seçimlerin bir başka galibi de Flaman aşırı sağcı parti Vlaamse Blok oldu. Meclisteki sandalye sayısına iki tane daha ekleme başarısı gösteren Vlaamse Blok’un özellikle Anvers’te oy patlaması yapması bu kentte yaşayan yabancılar açısından endişe kaynağı oluşturuyor.

Türk adaylara gelince; 55 bin Türk asıllı seçmenin oyunun bölünmesi bu sefer de parlamentoya milletvekili sokma başarısı göstermelerine engel teşkil etti. Sosyalistlerin adayı St.Josse Belediyesi’nin başkan yardımcısı olan Emir Kır meclise girmeyi yüz kadar oy ile kıl payı kaçırdı.

İki senatörden sadece Fatma Pehlivan ikinci dönem seçilirken, Yeşiller'in adayı Meryem Kaçar, partisinin ağır yenilgi alması sonucu yedek listede birinci sırada olmasına rağmen koltuğunu kaybetti.

Tercihli oyların sayımından sonra Türklerin durumu kesinleşecek ama sosyalistlerin adayı Emir Kır'a göre fazla bir şans yok. Kır gecenin geç saatlerinde partisinin zaferinin kutlandığı bir sırada radyomuza şu değerlendirmeyi yaptı:

"Bu bölgelerde ilk kez bu denli oy alma fırsatımız oldu. O yüzden çok mutluyum. Ben en yüksek beşinci oyu almış olacağım ve yetersiz kalacak. O da birkaç yüz oyluk meseleden dolayı. Oyumu ikiye katladım belediye başkanından fazla aldım ama yetersiz kaldı. Sosyalistlerde hem Fransızca konuşanlar, hem de Flamanlar kazandı. Seçimin en büyük zaferi Sosyalistlerin elinde. İkinci boyutu Yeşiller iflas etti. Üçüncü bir boyutu: endişe verici aşırı sağ parti Vlaamse Blok, Flaman bölgesinde oylarını çoğalttı. O bölgedeki vatandaşlarımız için gelecek büyük endişe taşıyor. Dört yıl iktidardan sonra yenildiler. Oysa bizim parti iktidardaydı."

Belçikalı seçmen kırmızıyı yani Sosyalistleri ve maviyi yani Liberalleri yeniden iktidara getirmeye karar verdi. Büyük umutlar bağladığı ama özellikle daha iyi yaşam şartlarının oluşturulmasında büyük düş kırıklığı yaratan çevreci partileri de adeta siyaset sahnesinde sildi.

XS
SM
MD
LG