Erişilebilirlik

Kıbrıslı Rumlara Türkiye Serbest - 2003-05-17


Başbakan Tayyip Erdoğan televizyonlardan yayınlanan konuşmasında 22 Mayıs’tan itibaren, Rumlar’ın Türkiye’yi vize almadan ziyaret edebileceklerini ve bir aya kadar kalabileceklerini söyledi. Başbakan, sınırda pasaportlara vurulacak damganın vize yerine geçeceğini ifade etti.

Çatışmanın kimseye fayda sağlamadığını belirten Erdoğan, barışa duyulan ihtiyaçtan ötürü Türkiye’nin böyle bir adım attığını kaydetti. Başbakan, benzer bir yaklaşımın Yunanistan tarafından da sergilenmesinin beklendiğini söyledi. Fransız Haber Ajansı (AFP) üst düzey bir Türk diplomata dayandırdığı haberinde, kararın Türkiye’nin Kıbrıs Rum Hükümeti’ni tanıdığı anlamına gelmediğini belirtti.

Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik olarak Birleşmiş Milletler öncülüğünde yürütülen çabalar Mart ayında başarısızlıkla sonuçlanmıştı. Nisan ayında Kıbrıs Türk tarafının kararıyla adanın iki kesimi arasında seyahat yasağı büyük ölçüde kaldırılmıştı. Bu karar, ve Rum tarafının da Türklere, güneyi ziyaret izni vermesi üzerine binlerce Rum ve Türk karşılıklı ziyaretlerde bulundu.

XS
SM
MD
LG