Erişilebilirlik

Powell: 'Yaptırımların Kalkacağından Umutluyum' - 2003-05-16


Amerika Dışişleri Bakanı Colin Powell, Irak’a uygulanan yaptırımlara son verileceğinden emin olduğunu söyledi.

Berlin’de, Alman Dışişleri Bakanı Joshka Fischer’la görüşen Powell, Güvenlik Konseyi’nin önümüzdeki haftalarda ambargoyu kaldıracağını umut ediyor.

Başbakan Gerhard Schröder ise, Powell’la görüştükten sonra yaptığı açıklamada, yaptırımların artık bir anlamının kalmadığını ve kaldırılması gerektiğini vurgulamıştı.

Başbakan Schröder, Colin Powell’la görüştükten sonra yaptığı açıklamada, Amerika’nın Irak’a yönelik yaptırımları kaldırma çabasını desteklediğini söyledi. Savaşa karşı sert tutumuyla Bush yönetiminin tepkisini çeken Schröder, yaptırımların artık bir anlamı kalmadığını ve en kısa zamanda kaldırılması gerektiğini savundu. Başbakan Schröder’in sözleri, Amerika’yla savaş nedeniyle kötüleşen ilişkileri düzeltme girişimi olarak niteleniyor.

Amerika tarafından Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne sunulan tasarıda, silah ambargosu dışında, 1990 yılından buyana Irak’a uygulan tüm yaptırımların kaldırılması isteniyor. Tasarıya göre, Irak’ın, şu anda Birleşmiş Milletler denetiminde bulunan petrol gelirleri de, Amerika ve İngiltere’nin kontrolündeki Irak Yardım Vakfı’na devredilecek. Vakıf, petrol gelirini, Bağdat’ta kurulacak geçici yönetimle birlikte, Irak’ın yeniden imarı ve çeşitli sosyal ve ekonomik projelerde kullanacak. Güvenlik Konseyi’nin daimi üyeleri olan Rusya ve Fransa ambargonun kalkması için çeşitli koşullar ileri sürdüğü için, Almanya’nın Amerika’yı desteklemesi Washington için çok önemli. Colin Powell da, Başbakan Schroeder’le görüşmesinin samimi bir havada geçtiğini söyledi ve yaşanan görüş ayrılıklarına rağmen Amerika’yla Almanya’nın dost ve müttefik olduklarını vurguladı. Bakan şöyle dedi:

"Geçmişteki görüş ayrılıkları ve bunların ciddiyeti üzerinde durduk. Fakat bizi birbirimize yaklaştıran şeyleri de konuştuk."

Bakana göre, iki ülke arasıdaki tarihi bağlar, Afganistan ve Balkanlar’daki işbirliği ve terörizmle ortak mücadele ikili ilişkilerin ne kadar güçlü olduğunu gösteriyor. Powell, Başbakan Schröder’le Iraklıların geleceğini de görüştüklerini ve Irak’ın yeniden imarında Birleşmiş Milletler’in önemli rol üstlenmesinde hemfikir olduklarını söyledi.

Powell, Alman televizyonuna verdiği demeçte, Irak’ı diktatörlükten Amerikan ve İngiliz birliklerinin kurtardığına dikkat çekti, yeni ortaya çıkan toplu mezarları, Saddam Hüseyin rejiminin zulmüne örnek gösterdi.

XS
SM
MD
LG