Erişilebilirlik

Powell Rusya'dan Sonra Almanya'da - 2003-05-15


Amerika Dışişleri bakanı Colin Powell, Irak savaşı nedeniyle bozulan ikili ilişkileri düzeltme amacıyla Almanya’ya gitti. Powell, Başbakan Gerhard Schroeder’in geçen sonbaharda seçimi çok az farkla kazanmasından beri Berlin’i ziyaret eden en yüksek düzeyde Amerikalı diplomat oluyor. Almanya'da iktidardaki Sosyal Demokrat Partinin sert savaş aleyhtarı seçim kampanyası Washington’u kızdırmıştı. Schroeder ve Başkan Bush, birbirleriyle geçen kasımdan beri konuşmadılar. Ancak Alman ve Amerikalı yetkililer artık ilişkileri normalleştirme zamanı geldiğini ve gelecekte birlikte çalışmak istediklerini söylüyor.

Powell, kendisiyle kişisel düzeyde ilişikleri iyi olan Dışişleri bakanı Joschka Fischer ile öğle yemeği yemeden önce Başbakan Schroeder ile görüştü. Görüşmelerin gündemini Irak, İsrail-Filistin uyuşmazlığı ve bozulan ikili ilişkiler oluşturdu.

Almanya’yı Orta Doğu ve Rusya’yı da kapsayan gezisi çerçevesinde ziyaret eden Powell, temaslarında son Orta Doğu planı ve Irak’ın yeniden inşası çalışmalarına destek arıyor.

Powell, Berlin’den önce uğradığı Sofya’da yaptığı açıklamada Amerika’nın henüz Doğu Avrupa ülkelerinde üs kurma kararı almadığını belirtti. ABD Dışişleri Bakanı, BM Güvenlik Konseyi'nin geçici üyeleir arasında yeralan Bulgaristan'ın Irak konusundaki tutumundan övgüyle sözetti ve şöyle dedi:

"Bulgaristan gibi küçük bir ülke için kenara çekilmek ve biz bu işe karışmıyoruz demek kolay olurdu. Ama Bulgaristan doğru olanı yapması gerektiğini biliyordu. Kenara çekilmedi ve bütün gücüyle yanımızda durdu. Bunu asla unutmayacağız."

Colin Powell, Amerika’nın Bulgaristan’ın desteğine ne kadar minnettar olduğunun işareti olarak Senato’nun oy birliği ile NATO üyeliğini onaylamasını gösterdi. Bulgaristan gelecek yıl NATO’ya katılacak.

XS
SM
MD
LG