Erişilebilirlik

Şaron Geri Dönüş Hakkına Karşı Çıktı - 2003-05-07


İsrail Başbakanı Ariel Şaron, bir İsrail radyosuna yaptığı açıklamada, Filistin Başbakanı'yla yapacağı görüşme için hazırlıkların yolunda gittiğini söyledi. İsrail kaynakları, iki liderin görüşmesinin önümüzdeki hafta gerçekleşebileceğini bildirdi.

Şaron, Mahmut Abbas’la görüşmelerinde güvenlik konusunu gündeme getireceğini ve Filistinliler'in İsrail’e karşı saldırılarını durdurmasını isteyeceğini söyledi. Ancak Şaron, barış planının uygulanabilmesi için bir şart koştu ve Filistin yönetiminin Filistinli mültecileri geri gönderme talebinden vazgeçmesi gerektiğini vurguladı. İsrail Başbakanı, bu şart yerine gelmeden, İsrail’in bağımsız bir Filistin devleti kurulmasını öngören barış planına ‘evet’ demeyeceğini belirtti.

İsrail’in 1948 yılında kurulmasından sonra 700 bin kadar Filistinli İsrail topraklarından kaçmış ya da çıkarılmıştı. İsrail, şu anda sayıları 4 milyona yaklaşan bu mültecilerin evlerine dönmelerine izin verilmesinin, İsrail’in yok edilmesi anlamına geleceğini savunuyor.

Filistin Başbakanı Mahmut Abbas da, Şaron’la yapacağı görüşmeyi sabırsızlıkla beklediğini söyledi. Abbas, mültecilerin geri dönme haklarından vazgeçmelerinin mümkün olmadığını da belirtti. Geri dönüş hakkı, yıllarca, Filistin politikalarının ve taleplerinin temel taşı oldu ve yetkililer, bu konunun mutlaka müzakere edilmesi gerektiğini vurguluyor.

ABD liderliğinde, Avrupa Birliği, Birleşmiş Milletler ve Rusya dörtlüsünün hazırladığı barış planı belli adımlardan oluşuyor. Bu adımlar, saldırı ve ihlallerin durdurulması, İsrail’in Filistin topraklarında yeni yerleşim bölgeleri oluşturmaktan vazgeçmesi ve 2005 yılında Filistin devletinin kurulmasını öngören yol haritası üzerinde görüşmelere başlanması.

Filistin yönetimi, yol haritasını kabul ettiklerini söylemiş ve bir an önce uygulanması için çağrıda bulunmuştu. İsrail ise, ön koşullar ileri sürmüş ve plan üzerinde bazı değişiklikler istemişti.

İsrail Başbakan Ariel Şaron, bu talepleri Washigton’a iletmek üzere temsilci gönderdi. Şaron, ayrıca, İsrail’in taleplerini, bu hafta Dışişleri Bakanı Colin Powell’la ve önümüzdeki ay Washington’da Başkan Bush’la yapacağı görüşmede de dile getirmeyi planlıyor.

Şaron’un barış planına itirazları ve Filistinliler'in geri dönüş hakkına karşı çıkması yol haritasının beklenen başarısına gölge düşürürken, Filistinliler İsrail yönetimini barış planını sabote etmekle suçluyor ve ABD’nin İsrail’e baskı yapmasını istiyor.

Geçtiğimiz hafta, iki tarafla da görüşmeler yapan ABD’nin Ortadoğu Özel Temsilcisi William Burns, Başbakan Abbas’a, Washington’un barış planının arkasında olduğunu ancak, İsrail’e baskı yapmayacağını söylediği bildiriliyor.

XS
SM
MD
LG