Erişilebilirlik

Ortadoğuda Yine Barış Çabası - 2003-05-05


Amerika’nın Ortadoğu Temsilcisi William Burns, Filistin Başbakanı Muhammed Abbas’la geçen hafta açıklanan yeni Ortadoğu barış planını görüştü.

Burns dün de İsrail Başbakanı Ariel Sharon’la biraraya gelmişti. Amerikalı yetkili İsraillilerin ve Filistinlilerin barışı geliştirmekten başka bir seçenekleri bulunmadığına işaret etti.

Burns ayrıca İsraillilerin Batı Şeria ve Gazze’de yeni Musevi yerleşim yeri açma uygulamasına son vermesi ve işgal altındaki Filistinililerin çektiği acıları hafifletme yolları bulması gerektiğini de kaydetti.

William Burns Filistin Başbakanı Abbas’la görüşmekle birlikte, Filistin Yönetimi Başkanı Yaser Arafat’la görüşmedi.

Barış görüşmelerinden sorumlu Filistinli yetkili Saeb Erakat bunun, program çatışmasından ileri geldiğini söyledi.

İsrail Radyosu ise bunun, Amerika’nın Filistin Başkanı Yaser Arafat’la görüşme yapmama politikasının sonucu olduğunu duyurdu.

Arafat’la Haziran ayından buyana görüşen Amerikalı diplomat olmadı.

Amerikan özel temsilcisi William Burns, Başbakan Ariel Sharon’da dahil olmak üzere, İsrailli yetkililerle dün görüştükten sonra bugün Filistinlilerin yeni Başbakanı Abbas’la biraraya geldi.

Burns bu görüşmeden önce, Filistin ve İsrailli yetkililerden geçen hafta açıklanan yeni barış planının uygulanması için çaba göstermelerini istedi ve Amerikan yönetiminin gereken yardımı yapacağını söyledi:

"Bu planın uygulanabilmesi için Filistinlilerin, terörizmi durdurmak üzere yeni çaba göstermeleri gerekiyor. Bunun için de tüm tarafların yeni adımlar atması şart. Bu yönde ilerleyebilmek için biz de elimizden geleni yapacağız."

Amerikan Temsilcisi William Burns Başbakan Abbas’la görüşmesinde hükümetinin, İsraile saldırıları durdurmak için Filistinli militanları derhal yakalaması gerektiğine işaret etti.

Yeni barış planı Filistin-İsrail anlaşmazlığını çözüp, 2005 yılına kadar bir Filistin devleti kurulmasını sağlama yönünde bir dizi adım içeriyor.

Amerika’nın öncülüğünde hazırlanan plan Rusya, Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler’in desteğine sahip.

Willam Burns’ün ziyaretleri, Amerika Dışişleri Bakanı Colin Powell’in bu bölgeye ay sonunda yapacağı geziye hazırlık teşkil ediyor.

XS
SM
MD
LG