Erişilebilirlik

Bush: 'Özgürlük ve Dünya Barışı İçin Savaştık' - 2003-05-02


Başkan Bush Irak’ta büyük askeri operasyonlara son verildiğini söyledi ancak resmen savaşın sona erdiğini ilan etmedi.

California kıyılarında Abraham Lincoln uçak gemisinden Amerikan halkına hitap eden Başkan koalisyon kuvvetlerinin Irak’ta güvenliğin sağlanıp ülkenin yeniden yapılanması için çalıştığını bildirdi. Bush, bu işler tamamlanıncaya kadar Irak’ta kalacaklarını belirtti. Başkan ayrıca, Irak’taki askerlerin önünde daha zor görevler bulunduğu konusunda Amerikan halkını da uyardı.

Savaşın sona erdiğini resmen ilan etmesi halinde, Amerika’nın savaş tutsaklarını serbest bırakıp Irak liderlerini aramayı da durdurması gerekecek.

Başkan Bush Abraham Lincoln uçak gemisinin güvertesinde yaptığı ve tüm ülkeye televizyonlar aracılığıyla yayınlanan konuşmasında, özgürlük ve dünya barışı için savaştıklarını söyledi. Başkan, Irak’ın kurtarılmasının terörizme açılan savaşta, hayati önemde bir ilerleme olduğunu kaydetti. Başkan, Saddam Hüseyin rejiminin yokedilmesiyle El Kaide terör örgütünün, Irak’taki büyük bir müttefikini, para kaynağını ve kitle imha silahlarını kaybettiğini söyledi. Bush terörizme karşı savaşın 11 Eylül 2001’de başladığını ve hala devam ettiğini vurguladı.

Başkan konuşmasında Irak’taki zaferi kazandıkları için askerlere, ayrıca koalisyona katılan İngiliz, Avustralya ve Polonya askerlerine de teşekkür etti.

Başkan Bush, Perşembe günü, Abraham Lincoln uçak gemisine, Amerikan Donanmasına bağlı bir jet uçağıyla indi. Bir Amerika Cumhurbaşkanı ilk kez bu şekilde bir uçak gemisine inmiş oldu.

Irak savaşına Basra Körfezi'nden katılan nükleer güçlü Abraham Lincoln uçak gemisi, Washington eyaletindeki üssüne dönüyor.

Başkan Bush Perşembe gecesini uçak gemisinde geçirdikten sonra Cuma sabahı helikopterle gemiden ayrılacak.

XS
SM
MD
LG