Erişilebilirlik

Bingöl'de Kurtarma Çalışmaları Devam Ediyor - 2003-05-01


Bingöl’de meydana gelen depremde yıkılan Yatılı İlkoğretim Bölge Okulu binasının enkazı altında kalan yüz kadar çocuğa ulaşma çabaları devam ediyor.

Çeltiksuyu İlköğretim Okulu enkazından, şimdiye kadar 14 öğrencinin cesedi çıkartıldı, 90 öğrenci de yaralı olarak kurtarıldı.

Önceki gün sabaha karşı meydana gelen Richter ölçeğine göre 6.4 şiddetindeki deprem, sayıları 200 civarında olduğu bildirilen öğrencileri, uykuda yakaladı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ölü sayısının artabileceğini söyledi. Depremin ardından Türkiye’ye uluslararası yardım yapılıyor. Uluslararası Kızıl Haç ve Kızılay Dernekleri Birliği bölgeye tıbbi malzeme ve ekip gönderiyor.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan da Türkiye’nin ihtiyaçlarını belirlemek ve yardım çalışmalarını koordine etmek üzere bir ekip gönderdi. Amerika duyduğu üzüntüyü bildirirken; Avrupa Birliği Dışişleri yetkilisi Javier Solana Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ü arayarak, destek ve dayanışma vaadinde bulundu. Yardım taahütünde bulunan ilk ülke ise Yunanistan oldu. 300 bin Euro vaad eden Yunanistan, Ankara izin verir vermez yardım malzemesi ve 25 kişilik kurtarama ekibini taşıyan askeri uçağın hareket edeceğini bildirdi.

İsrail Savunma Bakanı Shaul Mofaz özel malzeme ve eğitilmiş köpekler de dahil arama ve kurtarma uzmanları göndereceklerini açıkladı. İsrail 1999 yılındaki İzmit depreminden sonra da kurtarma ekipleri göndererek yardımcı olmuştu.

Türkiye’ye yardım öneren ülkelerden Almanya, enkaz altında kalanların kurtarılması için derhal özel yardım ekipleri göndermeyi vaad ederken, uluslararası kuruluşlarla da kan plazması sevki için temaslar yapılıyor. Fransa, Portekiz, İtalya, Azerbaycan, Rusya ve daha birçok ülke Türkiye’ye çeşitli şekillerde yardım önerisinde bulundu. İtalya Sivil Savunma Dairesi, Avrupa Birliği çerçevesinde yardım önerdi. Ancak daire, Türk yetkililerin, Ankara’daki yabancı büyükelçilere, deprem bölgesinde şu anda büyük bir yardıma ihtiyaç bulunmadığını söylediğini bildirdi.

XS
SM
MD
LG