Erişilebilirlik

SARS'ın Yayılması Bazı Ülkelerde Durduruldu - 2003-04-28


Dünya Sağlık Örgütü yetkilileri SARS salgınının yayılma döneminin birçok ülkede artık geride kalmış olabileceğini belirtiyorlar. Örgütün Salgın Hastalıklar bölümü yetkilisi David Heymann, bazı ülkelerde hastalığın kontrol altında alındığını, Çin’de ise hala hızla yayıldığını belirtti. Vietnam ve Kanada’da ise artık yeni SARS vakaları görülmüyor.

Dünya Sağlık Örgütü’nün bulaşıcı hastalıklar sorumlusu David Heymann, Hong Kong, Singapur, Vietnam ve Kanada’nın Toronto kentinde hastalığın yayılmasının durmuş olduğunu belirlediklerini söyledi. Dünya Sağlık Örgütü yetkilileri, Vietnam’da salgının neredeyse yenilgiye uğratıldığını belirttiler ve bunu başaran Vietnam hükümetinin çalışmalarının, hastalığın hala yayıldığı öteki ülkeler tarafından örnek alınmasını istediler. David Heymann, buna karşılık Çin’deki durumun hala kötü olduğunu belirtti ve şöyle konuştu: "Çin’deki SARS salgını çok büyük çaplı. Şimdi hastalığın, sağlık hizmet ve tesislerinin ülkenin öteki bölgeleri kadar iyi olmadığı batı eyaletlerine yayılmasından kaygı duyuyoruz."

Dünya Sağlık Örgütü yetkilisi Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği’nin SARS hakkında Bankong’da düzenlediği olağanüstü toplantıdan önce konuştu. SARS hastalığının görüldüğü ikinci ülke olan Hong Kong’da yeni vak’aların sayısı her geçen gün düşüyor. Son resmi açıklamada, yeni SARS vakası sayısının 14’e düştüğü belirtildi. Bu, salgının başlamasından buyana açıklanan en düşük sayı. Hong Kong lideri Tung Chee-hwa salgının yavaşlamakta olduğunu şu sözlerle dile getirdi: "Toplumun ve özellikle tıp ve sağlık personelinin gösterdiği olağanüstü çabalar sayesinde yeni hastaların sayısı artmıyor ve düşme eğilimine girmiş bulunuyor." Bu ayın başlarında uluslararası uzmanlar Hong Kong’daki durumun çok ciddi olduğu uyarısında bulunmuş ve günde 40’dan fazla kişinin hastalığa yakalandığını açıklamıştı. Hükümet salgının yayılma hızını düşürebilmek için karantina uygulamasına gitti ve zorunlu sağlık kurallarını yürürlüğe koydu. Hong Kong’da bugüne kadar bin beş yüz 57 kişi SARS’a yakalandı, bunlardan 710’u iyileşti, 138’i ise öldü.

Hastalığın ilk doğduğu yer olarak kabul edilen kıta Çin’inde her gün yüzlerce yeni vaka ortaya çıkıyor. Çin’de bugüne kadar üç bin yüz vaka kaydedildi, bu hastalardan 139’u öldü. Dünya Sağlık Örgütü yetkilileri Çin’in hastalıkla ilgili olarak açık davranmamasından ve yeterli bilgiyi zamanında vermemesinden şikayet ediyor. Pekin yönetimi geçen yıl ortaya çıkan ve zatürreye benzeyen SARS’ın yepyeni bir hastalık türü olduğunu geçen yıl belirlemiş, fakat elde ettiği bilgileri dünya ülkeleriyle paylaşmamıştı.

Pekin’de şu anda okullar tatil edilmiş, sinema, tiyatro gibi halkın topluca bulunabileceği yerler kapatılmış ve kent baştan aşağı dezenfekte edilmiş bulunuyor. Pekin halkı sokaklarda maskeyle dolaşıyor. SARS tüm dünyada bugüne kadar beş bin kişiyi etkiledi, hastalıktan ölenlerin sayısı 300’ü geçti.

XS
SM
MD
LG