Erişilebilirlik

Rumsfeld Körfez Ülkelerinde - 2003-04-27


Savunma Bakanı Donald Rumsfeld Körfez ülkelerini kapsayan gezisine devam ediyor. Bakanın ardından Afganistan’a geçmesi bekleniyor.

Gezinin amaçları arasında Amerikan ordusunun bölgedeki varlığının geleceğine ilişkin temaslar da bulunuyor.

Bakan Rumsfeld ilk olarak Abu Dabi’ye giderek, Amerika’nın müttefiklerine Saddam Hüseyin’in görevden uzaklaştırılmasına yardımlarından ötürü teşekkür etti.

Birleşik Arap Emirlikleri, Amerikan güçlerinin Dafra hava üssünü kullanmasına izin vermişti. Bu üs savaş uçaklarının yakıt ikmali yapmasında ve U2 casus uçakları için kullanılmıştı.

Güvenlik nedeniyle gezinin ayrıntıları gizli tutuluyor. Ancak, uzmanlar, Arap dünyasında tepkiye yol açan bölgedeki Amerikan varlığının gelecekte azaltılabileceğini tahmin ediyor.

Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, görüşmelerde Amerikan ordusunun bölgedeki görevinin çatışma operasyonlarından Irak’ta düzenin yeniden sağlanması operasyonlarına dönüştüğünün vurgulanacağını kaydetti.

Amerikan kuvvetleri halihazırda, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, Bahreyn, Amman, Suudi Arabistan ve Merkez Komutanlığı’nın bulunduğu Katar’daki askeri tesisleri kullanıyor.

Bakan Rumsfeld’in ayrıca Afganistan’ı da ziyaret etmesi bekleniyor. Bakanın uçağı Birleşik Arap Emirlikleri’ne 6 saat gecikme ile vardığı için gezi programının yeniden düzenlenmesi gerekiyor.

Afganistan ziyaretinin amaçları arasında da bu ülkedeki savaş operasyonlarının resmen sona erdiğinin ilan edilmesine ilişkin görüşmelerle Afganistan’ın yeniden yapılandırılma çalışmalarına hız verilmesi bulunuyor.

XS
SM
MD
LG