Erişilebilirlik

'Garner Hükümetine Sürgünden 150 Iraklı' - 2003-04-26


ABD Savunma Bakanlığı’nın Bağdat’ta Amerika tarafından kurulacak hükümete katılmak üzere sürgündeki bir grup muhalifi Irak’a gönderdiği bildiriliyor.

New York Times gazetesine göre, Irak’ta yeniden yapılanma sürecinin başındaki emekli general Jay Garner’la çalışmak üzere 150 Iraklı sürgün seçildi. Iraklı muhaliflerin Irak’ta oluşturulacak 23 Bakanlık’ta görev alacağı bilidiriliyor. ABD, Mayıs sonuna kadar yeni Irak hükümetinin çalışmaya başlayacağını umuyor.

Bu arada Savunma Bakan Yardımcısı Paul Wolfowitz, dün Washington'daki yabancı medya mensuplarına özel yaptığı basın toplantısında Irak'taki geçici hükümetin kurulma süreci ve işleyişine dair bilgi verdi.

Wolfowitz: Yeni Irak hükümetini anlattı

Iraklı muhaliflerin Bağdat’ta Pazartesi günü yeniden biraraya gelip, geçici bir yönetimin oluşturulması konusunu ele alacaklarını söyleyen Wolfowitz, bunun Nasıriye’deki ilk toplantının devamı niteliğinde olduğunu belirtti. Wolfowitz, Bağdat’taki toplantıda gündemin birinci maddesinin geçici hükümetin kuruluşu olacağını söyledi:"Bu toplantı Irak’ta geçici bir yönetim kurulması için gerekli diyalog ve değişim ortamını sağlayacak. Yeni yönetim mutlaka geniş tabanlı ve tüm Irak halkını temsil edecek şekilde oluşturulmalı. Geçici hükümet, mutlaka halkın isteklerine de kulak vermeli."

Wolfowitz, geçici hükümetin ilk aşamada iki temel görevi olacağını da vurguladı. Savunma Bakan Yardımcısı bunlardan ilkinin yönetim sorumluluğunu bir an önce üstlenmek olduğunu kaydetti. Amerikalı yetkili, geçici hükümetin bir sonraki hedefinin de demokratik bir yönetimin ilk adımlarını atmak olduğunu söyledi.

Wolfowitz, geçici yönetimin, anayasa taslağının hazırlanması, ekonomik ve yasal reform paketinin hazırlanması ve seçim yasalarının hazırlanması gibi görevleri de olacağını belirtti.

Wolfowitz, geçici yönetimin, Irak halkının ifade ve dini ibadet özgürlüğüyle mülkiyet haklarını güvence altına alacak yeni bir özgürlük yasası üzerinde çalışabileceğini de kaydetti.

Savunma Bakan Yardımcısı Paul Wolfowitz, ne ABD’nin ne de diğer koalisyon üyesi ülkelerin Irak’ı uzun süreli işgal planı olmadığını da özellikle vurguladı.

Wolfowitz, demokratik ve özgür bir Irak’ın tüm Ortadoğu’da olumlu bir etki yaratacağını da sözlerine ekledi: "Arap dünyasının en büyük ve en etkili ülkeleri arasında yer alan Irak’ın demokratik ve özgür bir ülke haline gelmesi mutlaka İsrail-Filistin barış sürecine de olumlu yansıyacaktır."

Savunma Bakan Yardımcısı Paul Wolfowitz, Pentagon’un Irak’taki askerlerini en kısa sürede geri çekmek istediğini ve Amerikan birliklerinin ülkede gereğinden bir gün bile fazla kalmayacağını da söyledi.

XS
SM
MD
LG