Erişilebilirlik

Jay Garner: Irak'ta Herşey Yolunda - 2003-04-23


Irak’ta imar çalışmalarını yöneten Amerikalı emekli general Jay Garner, sivil yönetim oluşturma çabalarının sürdüğünü söyledi.

Garner, bugünkü basın toplantısında, her şeyin yolunda gittiğini söyledi, güney kentlerinde yapılan Amerikan aleyhtarı gösterilerden kaygı duymadığını söyledi.

Gösterileri ifade özgürlüğü olarak niteleyen Jay Garner, Iraklılar'ın artık özgür olduğunu, istediklerini söyleyebileceklerini vurguladı. Amerikalı yetkili, ülkede güvenlik sağlanınca ve halkın temel ihtiyaçları karşılanırca Iraklılar'ın farklı düşüneceğine inanıyor. Dün Kuzey Irak’ı ziyaret eden Garner, Musul’da güvenliğin sağlandığını, Türkiye’deki Birleşmiş Milletler yardım görevlilerinin de bölgeye döndüğünü bildirdi.

Geçici hükümetin başına getirilmesi beklenen Amerikalı emekli general, Kuzey Irak’taki iki büyük Kürt grubunun liderleri Celal Talabani ve Mesut Barzani’yle de görüşmüştü.

Haberlere göre, Kürt liderler, Garner’a, Kerkük ve Musul’da, Araplarla Kürtler arasındaki emlâk anlaşmazlıklarının çözümü içini özel bir komisyon kurulacağını bildirdi.

Bu arada Irak’ın güneyindeki petrol kuyularından savaştan beri ilk kez petrol pompalanmaya başlandı. Bağdat’ta ise kentin önemli bir bölümü elektriğe kavuşmuş durumda.

XS
SM
MD
LG