Erişilebilirlik

Kıbrıs'ta  Sınırlı Hareket Serbestisi - 2003-04-23


Kıbrıslı Türkler ve Rumlar, 29 yıl aradan sonra bugün ilk kez, adanın iki tarafını serbestçe ziyaret etme imkanına kavuştu.

Kıbrıs Türk hükümeti, geçtiğimiz günlerde Türkler için adanın güneyine seyahat konusundaki kısıtlamaları büyük ölçüde kaldırdığını açıkladı. Bugün yürürlüğe giren karara göre, Kıbrıslı Türkler, aynı gün gece yarısından önce geri dönmek koşuluyla güneye geçebiliyor. Rumlara da aynı şekilde kuzeye geçme imkanı tanındı.

Kıbrıs Rum hükümeti Kuzey Kıbrıs Türk hükümetinin kararını hem memnunlukla karşıladı hem de eleştirdi. Rum tarafı, Türk tarafını, Kıbrıs sorununa sürekli çözüm bulma gayretinden dikkatleri uzaklaştırmaya çalışmakla suçladı.

Rum hükümeti, Rumlara, kuzeye geçişte pasaport gösterme zorunluluğu konmasını da eleştirdi, bunun kuzeydeki Türk hükümetini tanıma anlamına geleceğini savundu.

Ancak Kıbrıs Türk hükümeti, Rumların pasaportlarını damgalamak yerine kendilerine, özel bir belge vererek, kuzeye girişlerini sağladı.

Adada bugün 2 bin kadar Türk’ün güneye, 800 kadar Rum’un da kuzeye geçtiği bildirildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü günlük basın brifingi sırasında Kıbrıs'ta iki toplum arasında temasların ve karşılıklı anlayışın artmasını ve böylece adil ve kalıcı bir çözüme elverişli ortam yaratılmasını sağlayacak gerçek önlemleri memnunlukla karşıladıklarını söyledi. Sözcü, Amerika'nın Kıbrıs sorununa Birleşmiş Milletler'in iyi niyet girişimleri çerçevesinde adil ve kalıcı çözüm bulunması gerektiği konusundaki kararlılığını koruduğunu bildirdi. Boucher, ABD'nin, BM Güvenlik Konseyi'nin adadaki tarafları Genel Sekreter Kofi Annan'ın barış planını esas alan görüşmelere çağıran 1475 sayılı kararını desteklediğini tekrarladı.

XS
SM
MD
LG