Erişilebilirlik

Zorunlu Arap Göçü Kaygılandırıyor - 2003-04-22


Kuzey Irak’ta yaşayan Araplar’ın Iraklı Kürtler tarafından göçe zorlanması BM yetkilileri ve insan hakları örgütleri tarafından kaygıyla izleniyor.

BM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Sergio Vieira de Mello, Iraklı Kürtler’in, ülkenin kuzeyinde yaşayan Araplar’ı Saddam rejiminin geçmişteki uygulamalarına misilleme olarak sürgüne zorladığı yolundaki haberlerin kaygı verici olduğunu söyledi. Devrik rejim, Irak’ı Araplaştırma politikası çerçevesinde Kürtleri uzun yıllar göçe zorlamıştı.

BM İnsan Hakları Komisyonu Sözcüsü Jose Diaz, komisyon başkanının tüm ilgili tarafları, göçe zorlanan Arapları koruma konusunda önlem almaya çağırdığını söyledi. Sözcü şöyle konuştu: "Bu sorunların, bu olumsuz gelişmelerin ortaya çıkabileceği önceden kestirilebilir ve önlem alınabilirdi. Bu önlemler alınmış olsaydı, zorunlu göç, taciz ve tehditlerin önüne geçilebilirdi. "

Devrik Saddam rejimi, muhalif grupları cezalandırmak veya ekonomik açıdan zengin kaynakları güvence altına almak amacıyla yıllarca zorunlu göç politikası uyguladı. Bir gecede çok sayıda kişi evlerinden uzaklaştırılarak, göçe zorlandı.

Halen Kuzey Irak’ta bulunan İnsan Hakları Gözlem Örgütü’nün Ortadoğu Program Direktörü Hania Müfti, son gelişmeler ışığında kaç kişinin göçe zorlandığını belirlemenin güç olduğunu söylüyor. Müfti, Amerika’nın Sesi Radyosu’na yaptığı açıklamada, Kuzey Iraklı Kürt yetkililerin, Arap ailelere evlerini terketmeleri için üç günlük süre tanıyan belgeler gönderdiğini belirtti.

İnsan Hakları Gözlem örgütünün temsilcisi Hania Müfti, geçmişte göçe zorlanan bazı Kürtlerin ev ve arazilerini geri isteme hakları olabileceğini, ancak bu sorunun Araplar’ın da göçe zorlanmasıyla çözülemeyeceğini vurguladı.

Müfti, hak iddialarının çözülebileceği uygun bir yöntem bulununcaya kadar zorunlu göçlerin durdurulması gerektiğini de kaydetti: "Bu iş mutlaka iki tarafı da memnun edecek bir yolla çözülmeli ki, Kürtler terketmek zorunda bırakıldıkları evlerine döndüklerinde Araplar haksızlığa uğramasın. Hiç kimse üç gün gibi kısa bir süre içerisinde yaşadığı evi terketmek zorunda kalmamalı."

Hania Müfti, zorunlu göç emrinin üst düzey Kürt liderlerden gelmediğini, bu uygulamadan daha çok yerel yöneticilerin sorumlu olduğunu söyledi.

Kürdistan Yurtseverler Birliği Başkanı Celal Talabani, hoşgörülü etnik açıdan uyumlu bir Irak’ın oluşturulması için sürekli çağrıda bulunuyor. Diğer Yurtseverler Birliği yetkilileri de zorunlu göç emirlerini kendilerinin vermediğini kaydediyor.

İnsan Hakları Gözlem örgütünün temsilcisi Hania Müfti ise Kerkük’ün 30 km güneyindeki beş köyde yaşayan 2 bin kadar kişinin göçe zorlandıkları yolunda haber aldıklarını belirtiyor. Müfti, bu kişilerin büyük bir olasılıkla güneye eski evlerine dönmeye çalışacaklarını vurguluyor. Ancak insan hakalrı gözlemcisi, eski yerlerine vardıklarında bu insanların nelerle karşılaşabileceklerinin de belli olmadığını kaydediyor.

XS
SM
MD
LG