Erişilebilirlik

'Kitle İmha Silahlarını Bulmak Koalisyon Güçlerinin Görevi' - 2003-04-22


Beyaz Saray, BM Silah Denetim Komisyonu Başkanı Hans Blix'in, örgüt denetçilerinin Irak’a giderek kitle imha silahlarının ele geçirilmesini bağımsız olarak denetlemesi gerektiği görüşüne karşı çıktı.

Bush yönetimi, kitle imha silahlarının bulunması görevini koalisyon güçlerinin üstlendiğini, bu nedenle örgüt denetçilerine ihtiyaç olmadığını açıkladı.

Beyaz Saray Sözcüsü Ari Fleischer, Hans Blix’in bugün yaptığı açıklamada Irak’ın kitle imha silahlarını bulma görevini koalisyon güçlerinin üstlendiğini hatırlattı.

Sözcü, Saddam rejiminin devrilmesiyle birlikte, Irak’ın kitle imha silahlarını aramak için daha önce kullanılan yöntemlerin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini belirtti ve “Başkan Bush bu konuda geçmiş uygulamalara değil, geleceğe bakıyor” ifadesini kullandı.

Beyaz Saray Sözcüsü, savaş sonrası Irak’ta BM’ye belirli bir rol düştüğüne inandıklarını ancak bunun kitle imha silahlarının aranmasıyla ilgili bir görev olmadığını belirtti.

Başkan Bush’un emriyle Bağdat rejiminin kitle imha silahlarını yoketmek üzere Irak’ı işgal eden Amerikan birlikleri kimyasal, biloyojik ve nükleer silahları arama çalışmalarını sürdürüyor. Ancak şu ana kadar bu tür silahlara rastlanmadı.

BM üyeleri ise, bugünkü toplantılarında Hans Blix’in Irak’a denetçilerin yeniden gönderilmesi önerisini ele aldı.

Güvenlik Konseyi’nin Daimi Üyesi Rusya, denetçilerin Irak’a geri giderek başlattıkları işi tamamlamalarını istiyor. Moskova, Bağdat’a uygulanan yaptırımların da, ancak denetçilerin Irak’ın tüm kitle imha silahlarından arındığını onaylaması halinde kaldırılabileceği görüşünü taşıyor.

Washington yönetimi ise yaptırımların derhal kaldırılmasından yana. Beyaz Saray Sözcüsü Ari Fleischer, yaptırımların devrik Saddam rejmini hedef aldığını, bundan sonra uygulamanın sürdürülmesi halinde Irak halkının zarar göreceğini söyledi.

Bu arada BM Silah Denetim Komisyonu Başkanı Hans Blix, bugün BBC televizyonuna verdiği özel demeçte, İngiliz ve Amerikalı yetkililerin savaş öncesinde Irak’ta kitle imha silahlarının bulunduğuna dair güvenilir olmayan kanıtlar sunduklarını söyledi.

Beyaz Saray Sözcüsü Fleischer ise savaş öncesinde BM denetçilerine yasaklanmış silahları bulmanın en iyi yolunun bu silah programları için çalışan Iraklı bilimadamlarını Saddam rejiminin baskısını hissetmemeleri için yurtdışında sorguya çekmek olduğunu söylediklerini bildirdi. Sözcü, Washington’un savaş sonrasında da bu konudaki tavrını sürdürdüğünü ve silahları bulmak için Iraklı bilimadamlarıyla işbirliği yaptığını söyledi.

XS
SM
MD
LG