Erişilebilirlik

Rumlardan Kıbrıslı Türklere Önlem Paketi - 2003-04-17


Kıbrıs Rum Cumhurbaşkanı Tasos Papadopulos, Kıbrıs Türkleri'nin de Avrupa Birliği imkanlarından yararlanacağını açıkladı.

Papadopulos bu açıklamayı bugün Atina’da Avrupa Birliği Zirvesi sona ererken yaptı.

Kıbrıs Rum Cumhurbaşkanı, Kıbrıs Türkleri için hazırlanan önlem paketini Avrupa Birliği'nin onayını aldıktan sonra, bir hafta içinde, açıklayacağını da söyledi.

Önlem paketinin Kıbrıs sorununun çözümüne kadar geçici nitelik taşıyacağını belirten Papadopulos, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin karşı önlemler almasını beklemediğini de bildirdi.

Rum Cumhurbaşkanı, bu tür karşı önlemlerin Türkiye’nin Avrupa Birliği ile sorunlarını daha da artıracağını bu nedenle Ankara’nın Rauf Denktaş’a izin vermeyeceğini savundu.

Yunanistan da, Atina’daki Avrupa Birliği zirvesi sona ererken yaptığı açıklamada Türkiye’den Kıbrıs konusundaki uzlaşmaz tutumundan vazgeçmesini istedi.

Hükümet Sözcüsü Hristos Protopapas, Türkiye’nin Avrupa’da oluşan yeni gerçeği ve Kıbrıs Rum yönetiminin Avrupa Birliği'ne girmesi olayını kavrayamadığını söyledi.

Ankara’nın çıkmaz bir sokağa saplandığını öne süren sözcü, Türkiye’nin Kıbrıs sorununun çözümü için işbirliği yaparak Avrupa Birliği karşısındaki konumunu güçlendirmesi gerektiğini açıkladı.

Atina bu açıklamayı, Ankara’nın Kıbrıs’ın Avrupa Birliği ile üyelik anlaşmasını imzalamasını sert bir dille eleştirmesi üzerine yaptı. Dişişleri Bakanı Abdullah Gül, Kıbrıs dahil 10 aday ülkenin Avrupa Birliği'ne katılmasıyla ilgili düzenlenen imza töreninde hazır bulunmadı. Gül, törenden sonra Atina’ya giderken Dışişileri Bakanlığı yaptığı açıklamada Rum yönetiminin tek başına tüm adayı temsil yetkisi bulunmadığını savundu.

BM Genel Sekreteri Kofi Annan ise Türkiye dahil 40 Avrupa ülkesinin katıldığı konferansta yaptığı konuşmada Kıbrıs sorunun çözümünde eşsiz bir fırsat kaçırıldığını vurguladı. Eninde sonunda bir anlaşmaya varılacağına kesinlikle inandığını belirten Annan, eksik olan tek şeyin siyasi irade olduğunu söyledi.

Abdullah Gül ise konferansta yaptığı konuşmada henüz görüşme tarihi alamamış olmasına rağmen Türkiye’nin Avrupa Birliği'ne girmekte kararlı olduğunu vurguladı.

XS
SM
MD
LG