Erişilebilirlik

Powell Çelebi'ye Destek İddilarını Yalanladı, Şam'ı Suçladı - 2003-04-13


ABD, devrik Saddam Hükümeti’nin üst düzey yetkililerine sığınma hakkı vermemesi konusunda Suriye’yi uyardı.

Dışişleri Bakanı Colin Powell, bu ülkenin terörizme desteğine son vermesini ve Şam’ın Saddam Hüseyin rejimi yetkililerine sahip çıkmamasını istedi: "Bu konudaki düşüncemizi açıklıkla ve doğrudan Suriyeliler’e iletiyoruz. Adalet önüne çıkarılması gerekenler için Suriye bir cennete dönüşüyorsa bu bizim söylediklerimizle çelişir ve bu Suriye için hiç de akılcı bir davranış olmaz."

Suriye, Iraklı eski yöneticileri koruduğu iddialarını reddediyor ve Irak sınırındaki trafiğin insanı amaçlı yardım olduğunu savunuyor.

Bakan Powell, ayrıca Irak’ta oluşturulmaya çalışılan yeni hükümetle de ilgili yorumda bulundu. Bakan, Washington’un yeni geçici hükümetin başına Ahmet Çelebi’nin gelmesini desteklediği yolundaki haberleri yalanladı: "ABD, hiç kimseyi Irak’ın gelecekteki lideri ya da geçiş dönemi hükümetinin başı olarak hazırlamıyor. Bu işi Irak halkı ve onun temsilcilerinin yapması gerektiğine inanıyoruz. Başkan Bush, yeni devlet başkanını seçme işiyle ilgilenmediğimizi çok açık bir şekilde söyledi."

Dışişleri Bakanı Powell, ABD’yle Birleşmiş Milletler ilişkileri konusunda da, Irak’la ilgili görüş ayrılıklarının kuruma zarar verdiğini bildirdi: "İlişkilerin ve kurumun zayıfladığını düşünüyorum. Bunu inkar etmememiz ya da hafife almamamız gerekir. Geçtiğimiz Eylül ayında Birlemiş Milletler zorlu bir sınavla karşı karşıya kaldı ve Saddam Hüseyin’in Güvenlik Konseyi kararlarına uymadığı, silah denetimlerini uzatmak ve geciktirmek için çalıştığı gerçeğini göremedi. Bunun daha çok Güvenlik Konseyi’nin başarısızlığı olduğuna inanıyorum."

Colin Powell, Fransa, Rusya ve Almanya’nın, Irak’ta yeni hükümetin kurulması işini Birleşmiş Milletler’in üstlenmesi önerisini de reddetti. Dışişleri Bakanı Powell, ABD’nin başını çektiği koalisyonun askeri operasyonun hem maddi hem de manevi bedelini ödediğini; Irak için gerek para, gerekse hayatını tehlikeye attığını söyledi. Bakan, bu yüzden de Irak’ta demokratik bir hükümet kurulduğunu görme konusunda en büyük yükümlülüğün de koalisyona düştüğünü bildirdi.

XS
SM
MD
LG