Erişilebilirlik

'Saddam İktidardan Düştü' - 2003-04-11


Beyaz Saray, Saddam Hüseyin rejiminin iktidardan düştüğünü açıkladı. Beyaz Saray sözcüsü, Irak halkı için büyük bir aşama kaydedildiğini belirtmekle birlikte koalisyon kuvvetlerinin yer yer Baas partisi mensuplarının silahlı direnişiyle karşılaştığını açıkladı.

Bu açıklamadan önce, Amerikan özel kuvvetleri ile Peşmergeler, Irak’ın üçüncü büyük kenti olan Musul’a, çatışma olmaksızın girdi. Musul’da üslenmiş olan Irak Ordusu 5. kolordusu teslim oldu.

Koalisyon uçakları Saddam Hüseyin’in son kalesi olarak nitelenen Tikrit’i bombalamaya devam ediyor. Bombardımandan sonra kente kara saldırısının başlaması bekleniyor.

Bağdat’ta zaman zaman çıkan çatışmalarla birilikte yoğun yağmalama olayları da sürüyor. Uluslararası yardım kuruluşları, kamu düzeninin sağlanamamış olması yüzünden çalışmalarının engellenmesinden şikayet ediyor.

Kızıl Haç yetkilileri yağmacıların hastaneleri talan etmesinin önlenmesini istedi. Amerikan kuvvetlerinin komutanı Orgeneral Tommy Franks, Amerikan askerlerine yağmacıları önlemek için ateş açmama emri verildiğini belirtti.

Bağdat’ta gece sokağa çıkma yasağı uygulanıyor. Bağdat’taki Amerikalı askeri yetkililer Iraklı sivil personelle sağlık görevlilerini, kamu düzenini sağlamak için işbaşı yapmaya çağırıyor.

Orgeneral Tommy Franks ayrıca devrik Irak liderlerinin ya öldüklerini, ya da kaçtıklarını söyledi. Bu kişilerin Suriye veya Ürdün’e kaçmamaları için sınır kapılarında güvenlik önlemleri alındı.

XS
SM
MD
LG