Erişilebilirlik

Peşmergeler Kerkük'e Girdi - 2003-04-10


Amerikan ordusuna bağlı özel birlikler tarafından desteklenen Iraklı kürtler Kerkük’e girdi.

Kürt kuvvetlerinin yanında savaşı izleyen gazetecilerin bildirdiğine göre Irak askerleri direniş göstermeden Kerkük’ü terk etti.

Kerkük halkı sokaklara dökülerek kutlamalara başladı. Bu arada kentte yağmanın sürdüğü haberleri geliyor.

Kürt savaşçılar bugün erken saatlerde İran sınırında olan ve stratejik öneme sahip yüz bin nüfuslu Kanekin kentini de ele geçirdi. Kanekin halkı Saddam Hüseyin’in Baas Rejimi’nin çökmesini Kerküklüler gibi sokaklarda kutladı.

Peşmergeler’in bölgenin en büyük kenti Musul’a doğru ilerlemekte olduğu bildiriliyor. Amerikan uçakları son birkaç gündür Kuzey Irak’taki askeri bölgeleri bombalıyordu.

Bu arada Türkiye, Peşmergeler’in sürekli olarak Kerkük’te kalması olasılığından duyduğu kaygıyı yeniden dile getirdi. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Iraklı Türkmenlerin de yaşadığı ve Irak'ın büyük petrol kuyularına çok yakın olan Kerkük'te Kürt peşmergelerin sürekli olarak kalmasını Ankara'nın kabul edemeyeceğini bildirdi. Başbakan Gül’ün bu konuda Amerika Dışişleri Bakanı Colin Powell’la bir telefon görüşmesi yaptığı ve Türkiye’nin çıkarlarının korunacağı konusunda verilen sözü hatırlatarak güvence istediği bildiriliyor.

Türkiye, Iraklı Kürtler’in bölgenin kaynaklarını kullanarak bağımsız bir devlet kurmasından endişe ediyor.

Türkiye Irak sınırı boyuna büyük miktarda asker yığmış bulunuyor ve çıkarlarının tehdit edilmesi durumunda Kuzey Irak’a yeni kuvvet sokacağını belirtiyor.

Amerika’ysa, Türkiye’nin kaygı duymasını gerektirecek bir neden bulunmadığını savunuyor.

XS
SM
MD
LG