Erişilebilirlik

Blair Irak Halkına Seslendi - 2003-04-10


İngiltere Başbakanı Tony Blair, Bağdat’ın düşmesinden sonra Irak halkına bir mesaj yayınladı. Iraklılar’a sesleniyor olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Blair, Saddam Hüseyin rejiminin yıkılmakta olduğunu ve yıllar süren baskı, şiddet ve korkunun sona erdiğini söyledi.

"Savaşı biz istemedik" diyen Başbakan Blair, kitle imha silahlarından arınmak istemeyen Saddam Hüseyin’in kendilerine fazla seçenek bırakmadığını vurguladı.

Saddam Hüseyin ve rejiminin asıl düşman olduğunu belirten İngiltere Başbakanı, “savaş sürdükçe sivillerin ölmemesi için elden gelen herşey yapılacaktır”, dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü: “Koalisyon güçleri sizlerin dostu ve sizi özgürlüğe kavuşturacak güçlerdir, işgalci değillerdir. Gerekli olan sürenin ötesinde bu askerler bir gün daha topraklarınızda kalmayacak.”

Blair, asıl amacın bir an önce insani yardımı Irak halkına ulaştırmak olduğunu ve yönetimin, mümkün olan en kısa sürede Iraklılar'ca yürütülecek geçiş dönemi hükümetine bırakılacağını kaydetti. Başbakan, böylelikle Irak halkını tam olarak temsil eden, insan haklarına saygılı, adil ve Irak’ın zenginliklerini saraylar ve kitle imha silahları yerine halkı için kullanan bir yönetimin de yolunun açılacağını belirtti.

Blair, Irak halkı yoksulluk içerisinde kıvranırken Saddam Hüseyin’in dünyanın en zengin insanlarından biri olduğunu ve Irak halkından çalınan paralarla lüks içerisinde yaşadığını ifade etti.

Başbakan Blair Irak petrolünden gelecek paranın yine Irak halkının olacağını ve Irak halkının refahı için kullanılacağını söyledi.

Blair, Irak halkına, daha iyi bir gelecek, ülkelerini, yaşamlarını yeniden inşa etmek için bir şans verilmek istendiğini vurguladı. Blair, iyi niyet ve dostlukla yardım etmek istediklerini söyleyerek konuşmasını noktaladı.

XS
SM
MD
LG