Erişilebilirlik

Bush, Blair: Savaş Sonrası Irak'ta BM Öncü Rol Üstlenecek - 2003-04-08


Başkan Bush ve İngiltere Başbakanı Tony Blair, ortak basın toplantısında Saddam Hüseyin rejiminin yerini alacak geçici hükümetin desteklenmesinde BM’nin hayati rol üstleneceğini açıkladılar. Başbakan Blair, geçici hükümetin ABD ve İngiltere öncülüğündeki koalisyondan emir almayacağını söyledi: "Ortaya çıkacak yeni Irak ne bizim ne de BM tarafından yönetilecektir. Bu yanlış bir seçim olur. Yeni Irak, Irak halkı tarafından yönetilecektir. Hepimiz bu geçiş döneminde yardımcı olmak için elimizden geleni yapacağız."

Başbakan Blair, savaş sonrası Irak’ta BM'ye büyük rol verilmesini istiyordu. Ancak bu, BM Güvenlik Konsey,i Fransız vetosunun tehditi altında Irak’a müdaheleyi desteklemediği için Bush yönetiminin muhalefetiyle karşılaştı.

Başkan Bush ise, geçici hükümet kurulmadan önce en az 6 ay ülkeyi yönetecek emekli bir Amerikalı generali atamış bulunuyor. Bu atama, bazı Avrupalı liderlerde ABD’nin Bağdat’ın denetimini uzun süre bırakmayacağı kaygısı uyandırdı. Bush, bu kaygıya yanıt verirken BM için düşündüğü hayati rolü, yiyecek ve ilaç yardımı yapmak ve geçici Irak yönetimini bazı uzmanlarla desteklemek olarak açıkladı. Bush, "Elbette Avrupa’da ne demek istediğim hakkında bazı kuşkular var. Saddam Hüseyin, ne demek istediğimi açıkça biliyor. Irak halkı da, özgürlükten sözettiğimizde ne demek istediğimizi görecektir. BM için hayati rol demek, hayati rol demektir," şeklinde konuştu.

Bu arada Başkan Bush, Saddam Hüseyin’in dünkü bombardımanda ölüp ölmediğini bilmediğini söyledi. Bombalanan binada Saddam Hüseyin’in diğer Iraklı liderlerle toplantı yaptığı sanılıyor. Ancak Saddam Hüseyin’in giderek iktidar gücünü kaybettiğini vurgulayan Bush şöyle dedi: "Saddam Hüseyin’in Irak halkının boğazını sıkan elleri gevşiyor. 10 parmağının hepsinin gevşediğini söyleyemem ama parmakları bir bir gidiyor. Ve Irak halkı bunun farkına varıyor. Irak halkı için 'Siz özgür oluncaya kadar durmayacağız, Saddam Hüseyin mutlaka gidecektir' mesajını vermeyi sürdürmek çok önemlidir."

Bush ve Blair basın toplantısından sonra Kuzey İrlandalı liderlerle 5 yıl önce imzalanan ancak bir süredir çıkmaza giren barış anlaşmasını ele aldı. İki lider ayrıca Ortadoğu barış planını da görüştü.

XS
SM
MD
LG