Erişilebilirlik

Bağdat'ta Son Durum - 2003-04-07


Amerikalı komutanlar, Irak hükümetinin artık Bağdat ve diğer büyük kentlerde kontrolü kaybettiğini açıkladı. Bu sabah yüzü aşkın Amerikan tank ve zırhlı aracı Bağdat’ın merkezine girerken Amerikan askerleri Saddam Hüseyin’in Başkanlık Sarayı ve diğer hükümet binalarını ele geçirdi.

Tarihi El-Reşid otelinin çevresindeki bölgeyi savunan Irak kuvvetleri, birçok koldan Bağdat’a giren Amerikan birliklerine roket ateşi açtı. Geçen hafta koalisyon kuvvetleri tarafından ele geçirilen Bağdat hava alanı yakınında da şiddetli bir çatışma meydana geldi.

Güneyde ise ülkenin ikinci büyük kenti Basra’yı kontrol altına alan İngiliz kuvvetleri, yağmalama olayları arasında düzeni sağlamaya çalışıyor. Sivil halk, dündenberi bankaları, otelleri ve hükümet binalarını yağmalıyor.

İngiliz kuvvetleri, Basra’da buldukları bir cesedin, “Kimyasal Ali” olarak bilinen Iraklı General Ali hasan el Mecid’e ait olduğunu açıkladı. Gaddarlığıyla ünlü General el Mecid’in önceki gün evine düzenlenen hava saldırısında öldüğü sanılıyor. Saddam Hüseyin’in kuzeni olan el Mecid’e, 1988 yılında Kuzey Irak’ta Kürtlere karşı zehirli gaz kullanma emri verdiği için “Kimyasal Ali” adı takılmıştı.

XS
SM
MD
LG