Erişilebilirlik

Kanserde Artış Bekleniyor - 2003-04-04


Dünya Sağlık Örgütü, yaşam tarzı ve alışkanlıklar değişmediği takdirde dünyadaki kanser vakalarında önümüzdeki 20 yıl içinde yüzde 50 oranında artış olabileceğini açıkladı. Örgütün son raporunda özellikle kanser tümörlerinin oluşmasında ciddi etken olan sigara ve aşırı kiloya dikkat çekiliyor.

Dünya Sağlık Örgütü raporuna göre 2000 yılı içinde dünyada 10 milyon yeni kanser vakası ortaya çıktı ve 6 milyon kişi yaşamını kaybetti. Dünya Sağlık Örgütü’nce hazırlanan yeni raporda 2020 yılına kadar en az 15 milyon yeni kanser vakası görüleceği ve 9 milyon hastanın bu yüzden öleceği tahmin ediliyor.

Dünya Sağlık Örgütü Kanser Araştırma Bölümü direktörü Paul Kleihues, bunun çok iyimser bir tahmin olduğunu söylüyor. Uzman, geçen yıl Oslo’da yapılan uluslararası Kanser Kongre’sinde 2020 yılına kadar kanser vakalarının iki katına çıkacağı yolunda tahminler yapıldığını hatırlatıyor ve şöyle diyor: "Bu tahminler gerçek dışı değil ama insanları korkutmak istemediğimiz için açıklamalarımızda çok ihtiyatlı oluyoruz. Ama ihtiyatlı tahminler bile korkunç."

Doktor Kleihues, Dünya Sağlık Örgütü’nün son raporuna göre kanserin sadece zengin ülkelere özgü bir hastalık olmadığını, gelişmekte olan ülkeleri de tehdit ettiğini belirtiyor.

Dünya Sağlık Örgütü raporunda dünyada yaş ortalamasının sürekli yükselmesi, sigara içenlerin oranının hala yüksek olması ve Batı ülkelerinden kaynaklanan sağlıksız yaşam tarzı, kanser oranlarında artışın başlıca nedenleri olarak sayılıyor. Sağlık yaşam tarzıyla da özellikle, yağlı gıdalar yemek ve yeterince egzersiz yapmamak kastediliyor.

Gelişmekte olan ülkelerde bulaşıcı hastalıkların daha yaygın olması da bu ülkelerde habis kanser türlerinin hızla yayılmasına katkıda bulunuyor. Örneğin bazı tür sarılık virüsleri, karaciğer kanserine yolaçabiliyor. Ayrıca, kalın bağırsak, üreme organları ve karın boşluğu kanserlerinde, virüslerin rolü olduğu anlaşılmış bulunuyor.

XS
SM
MD
LG