Erişilebilirlik

Bush Türkiye'ye Yardımın Onaylanmasını İstedi - 2003-04-03


Başkan Bush, Kongre'den Türkiye’ye yardımı onaylamasını istedi.

Beyaz Saray sözcüsü Ari Fleischer, bugün yaptığı açıklamada bazı Kongre üyelerinin yardıma şiddetle karşı çıktığını bildiklerini ancak Başkanın Türkiye’nin ekonomik durumu gözönüne alındığında yardımın uygun ve doğru bir politika olacağı görüşüne vardığını açıkladı.

Sözcü Fleischer, Türkiye’nin Kuzey Irak’a asker gönderebileceği şeklindeki açıklamalar konusunda şöyle konuştu: "Bu yeni bir şey değil. Önemli olan husus Türklerin bir eylemde bulunmamasıdır. Türkler sınırı geçmedi.”

Amerika’nın Kuzey Irak ile ilgili kaygılarını hem Türk hem de Kürt yetkililere ilettiğini vurgulayan Beyaz Saray sözcüsü, her iki tarafın izlediği tutumdan memnun olduklarını söyledi.

Türkiye’ye yardımı da içeren Irak Savaşına Destek Fonu Perşembe günü hem Senato hem de Senato Genel Kurulunda oylanıyor.

Türkiye'ye yardım konusunda Çarşamba günü Senato Dış İlişkiler Komisyonu Alt Komisyonunda yapılan görüşmeler sırasında bazı üyeler Türkiye'yi, ABD'nin, askerlerini Türkiye üzerinden Irak'a sokma talebini onaylamadığı için eleştirdi.

Başkan Bush’un Kongre’ye sunduğu 75 milyar dolarlık Irak Savaşını Destek Fonunda Türkiye’ye 1 milyar dolar ekonomik yardım yapılması da isteniyor. Ancak Türkiye’nin topraklarını Amerikan askerlerine açmaması Kongre üyelerini çok kızdırdı. Bazı senatör ve milletvekilleri, Türkiye’nin bu tutumunun savaşın uzamasına ve Amerikan ordusundaki can kaybının artmasına yol açtığını iddia ediyor.

Irak Savaşını Destek Fonu, Senato Dış İlişkiler Altkomisyonunda görüşülürken Florida Demokrat Senatörü Bill Nelson, Türkiye’ye yardım yapılmasının doğru olmadığını savundu. Nelson şöyle dedi: "Bağdat’ı hem kuzeyden hem de güneyden kuşatan bir kerpeten harekatı olmadığı için daha çok Amerikan kanı dökülecek. Bu da benim hiç hoşuma gitmiyor. Sorulması gereken soru şu: Türkiye’yle ilişkileri düzeltmenin bizim için bir değeri var mı? Muhtemelen var. Ama bu bir milyar dolara değer mi?"

Alt Komisyon Başkanı Cumhuriyetçi Virginia Senatörü George Allen, Senatör Nelson’ın Türkiye’nin izlediği tutumdan duyduğu hoşnutsuzluğu paylaştığını söyledi. Ancak Türkiye’nin önde gelen bir müttefik ve bir Müslüman demokrasi olduğuna dikkat çeken senatör Allen şöyle konuştu: "Türkiye’ye ne kadar yardım yapacağımıza karar verirken, bu 1 milyar dolar mı, yoksa daha az mı olur, gözönüne almamız gereken husus, bunun Amerika’nın güvenlik çıkarlarına en iyi nasıl hizmet edeceğidir. Güvenliğimiz ve Irak halkını kurtarmak için giriştiğimiz bu önemli bir harekatta bizimle birlikte olmayanları, uzun vadede kendimize hasım yapmak istemiyoruz. Bu bakımdan Türkiye için yapacağımız oylama son derece güç olacak."

Dışişleri Bakanlığı Avrupa ve Asya İşlerinden Sorumlu Bakan Yardımcısı Charles Ries ise Senato oturumunda yaptığı konuşmada, Türkiye’yle iyi ilişkileri sürdürmenin Amerika’nın çıkarına olduğunu belirterek yardım paketini savundu. Bakan Yardımcısı, Amerika’nın yardımının hem Türkiye’ye çok ciddi olan ekonomik sorunlarını karşılaması hem de Türk ordusunun modernizasyon çabalarını sürdürmesi için destek olacağını ve bunun NATO’ya bir katkı olarak görülmesi gerektiğini söyledi

XS
SM
MD
LG