Erişilebilirlik

Türkiye'ye 1 Milyar Dolar Onaylandı - 2003-04-03


Amerikan Kongresi, Başkan Bush’un, Türkiye’ye yardımı da içeren 82 milyar dolarlık Irak Savaşına Destek Paketini onayladı.

Hem Temsilciler Meclisi hem Senatodan geçen paketin 62 milyar doları savaş harcamalarına ayrılırken gerisi yurtiçi güvenlik önlemlerini güçlendirme, zor durumdaki havayolu şirketlerine yardım ve bölgedeki müttefiklere mali destek sağlamayı amaçlıyor.

Topraklarında Amerikan askerlerini üslenmesine izin vermediği için Türkiye’ye yardımın kesilmesini öngören değişiklik önergeleri hem Temsilciler Meclisi hem de Senato’da reddedildi.

Başkan Bush, Sento ve Temsilciler meclisinden farklı geçen yasaları uzlaştıran nihai metnin 11 nisan’a kadar imzaya hazır olmasını istedi.

Kongrenin kabul ettiği paketin büyük bölümü, 62 milyar doları, Irak savaşını desteklemeye ayrılmış bulunuyor. Gerisi yurtiçi güvenliği güçlendirme, 1 milyar doları Türkiye olmak üzere Amerika’nın bölgedeki müttefiklerine yardımı amaçlıyor.

Bush yönetiminin baskısı sonucu Kongre üyeleri, savaşa karşı çıkan müttefik ülkeleri cezalandırma girişimlerini reddetti.

Temsilciler meclisinde Cumhuriyetçi californiya milletvekili Randy Cunningham, Türkiye’ye yardımın paketten çıkarılması için önerge verdi. Cunningham, Türkiye’nin Amarikan askerlerinin topraklarında üslenmesine izin vermediği için cezalandırılması gerektiğini savundu. Cunningham, önergeyi sunarken yaptığı konuşmada şöyle dedi:

"Eğer çocuklarım bilerek, kasıtlı olarak bir hata yaparlarsa, onların harçlığını keserim. Elbette çocuklarımı seviyorum, onların da beni sevmeye devam etmesini isterim. Aynı şey Türkiye için de geçerlidir”

Ancak Bush yönetimi yetkililerinin Kongreye gönderdiği uyarı mektupları sonucu Cunningham’in önergesi büyük farkla reddedildi ve Türkiye’ye yardım onaylandı. Bu önergenin reddi yönünde konuşan Demokrat Parti Florida milletvekili ve Kongre’deki Türk-Amerikan Dostluk Grubu’nun başkanı Robert Wexler, Türkiye Büyük millet Meclisi’nin, 1 Mart’ta aldığı kararı tamamen demokratik bir şekilde aldığını söyledi. Wexler, kuzey Irak’ta, büyük ölçüde özerk Kürt bölgesinin, Türkiye’nin 12 yıl süreyle, İncirlik üssünün bu bölge üzerinde devriye uçuşları yapmasına izin vermesi sayesinde ayakta kaldığını hatırlattı. Robert Wexler, Türkiye’yle işbirliğinin, Saddam sonrası Irak’ın yeniden yapılandırılması ve terörle mücadele açısından hayati önem taşıdığını belirterek, Türkiye’ye yardımı önlemenin ağır bir hata olacağını söyledi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Condoleeza Rice, gönderdiği mektupta Dışişleri bakanı Colin Powell’in son ziyaretinde Türk tarafının Irak’a karşı Amarika öncülüğündeki sürdürülen savaşa lojistik destek vermeyi kabul ettiğini vurguladı.. Rice, Başkan Bush’un son çıkan sorunlara rağmen Amerika ile Türkiye arasındaki 60 yıllık stratejik ortaklığı sürdürmeye kararlı olduğunu bildirdi.

Dışişleri Bakan Yardımcısı Richard Armitage de Kongrede yaptığı konuşmada eğer yardım yapılmazsa bunun Türk ekonomisi ve piyasalarını son derece olumsuz etkileyeceği uyarısında bulundu.

Armitage, Irak’ kurtarmak için bu kadar para harcadıktan ve kan döktükten sonra komşusu Türkiye gibi müttefikinin ekonomik açıdan çökmesinin en büyük gariplik olacağını söyledi.

Ham Armitage hem Rice, Kongre üyelerini Türkiye’ye duydukları kızgınlığı kontrol altına alıp Amerika’nın çıkarları açısından yardımı onaylamaya çağırdı.

XS
SM
MD
LG