Erişilebilirlik

ABD İnsan Hakları Raporunu Yayınladı - 2003-04-01


ABD, yıllık insan hakları raporunu yayınladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın dün yayınlanan 2002 yılı raporunda, birçok ülkedeki insan hakları ihlalleri ve uygulamaları eleştiriliyor. Irak savaşı nedeniyle bu yıl eski yıllardaki kadar ilgi görmeyen raporda, Çin’in insan hakları alanında geri kaydığı belirtiliyor, Ortadoğu’da ise ihlallerin önemli bir bölümünden Filistin ve İsrailliler sorumlu tutuluyor.

Dışişleri Bakanı Colin Powell, raporla ilgili açıklamasında, tüm dünyada en ciddi insan hakları ihlallerinin Irak’ta görüldüğünü söyledi ve bundan Saddam Hüseyin rejimini sorumlu tuttu. Powell, uluslararası barışa en büyük tehdidin kendi yurttaşlarının haklarını ihlal eden rejimlerden geldiğini söyledi.

"Türkiye'de işkence hala var"

Raporda Bağdat hükümeti, toplu idam ve yargısız infazla suçlanırken, Irak cezaevlerinde işkence ve cinsel tecavüzün olağan bir hale geldiği belirtiliyor. Raporda, Türkiye’de, geçen yıl içinde, insan haklarına genellikle saygı gösterildiği ancak sorunların sürdüğü ileri sürülüyor. Rapora göre sorunların başında güvenlik kuvvetlerinin aşırı kuvvete başvurması ve işkence geliyor. Rapora göre polis ve jandarma işkencesi genellikle ilk sorgu sırasında uygulanıyor ve suçlu bulunan işkenceci memurlara ya hiç ya da çok hafif ceza veriliyor.

Raporda, kitap-gazete toplatma, radyo-televizyon kapatma ve F tipi cezaevleri sorunun sürdüğü, insan kaçakçılığı konusunda ise ancak asgari standartlara uyulduğu yazılı. ABD Dışişleri Bakanlığı'nın İnsan Hakları Raporu'nda, hükümetin, Avrupa Birliği’ne katılım programıyla, insan hakları konusunda önemli adımlar atabilecekken, bu alanda yapılan reformların genel girişimlerle sınırlı kaldığı öne sürülüyor.

Raporda, azınlık dillerinde eğitim ve yayının engellenmesi için yasal mazeretlere başvurulduğu, ayrımcılığa neden oldukları gerekçesiyle, Kürtçe sokak isimleri, oyun, kaset ve filmlerin hala yasaklandığı vurgulanıyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın bütün dünyadaki insan hakları uygulamalarını konu alan yıllık raporunda, Türkiye'den sığınma hakkı isteyenlerin kötü muameleye maruz kaldığı, insan haklarını savunan dernek ve kuruluşların resmi makamlar tarafından taciz edildiği, bürolarının kapatıldığı da iddia ediliyor.

XS
SM
MD
LG