Erişilebilirlik

'Ortadoğu Barışı İçin Hala Umut Var' - 2003-03-31


Dışişleri Bakanı Colin Powell, Irak savaşına rağmen İsrail-Filistin barış sürecinin canlanması yönünde umut verici bir ortam olduğuna inandığını söyledi. Powell, yeni Filistin Başbakanı Mahmud Abbas parlamento tarafından onaylanır onaylanmaz Bush yönetiminin uzun süredir beklenen barış planını açıklayacağını tekrarladı. Powell, İsrail yanlısı lobi kuruluşu olan Amerikan-İsrail Halkla İlişkiler Komitesi’ne hitaben yaptığı konuşmada ABD’nin İsrail’in güvenliğini korumada kararlı olduğunu yeniden vurguladı. Ancak Powell, İsrail’in güvenliğinin sonuçta komşularıyla gerçek ve kalıcı bir barış sağlamasına bağlı olduğunu ve Amerikan barış planının arkasında da bu gerçeğin yattığını belirtti.

ABD, Rusya, Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler’den oluşan “Dörtlü” tarafından geçen yıldan bu yana hazırlanan plan, üç yıl içinde bağımsız bir Filistin devleti kurulmasını ve İsrail’in tüm Arap dünyası tarafından tanınmasına yol açacak bir dizi güvenlik önlemi alınmasını öngörüyor.

Dün İsrail’in Netanya kentinde düzenlenen bombalı intihar saldırısını kınayan ABD Dışişleri Bakanı, barış hedefine ancak terörün siyasi bir araç olarak kullanılmasına son verilmesi ve reformdan geçmiş Filistin hükümetinin barış görüşmelerinde saydam, sorumlu ve gerçek bir ortak olmasıyla ulaşılabileceğini söyledi. İsrail’in de yükümlülükleri olduğunu vurgulayan Powell, ilk olarak Filistinliler'in işgal altında hergün yaşadıkları acıları hafifletici adımlar atılmasını istedi: "İsrail, Batı Şeria ve Gazze’nin çökmüş ekonomilerini canlandırmaya yardım ederek Filistinliler için bir ekonomik umut yaratmalıdır. Yahudi yerleşim bölgelerini genişletme çalışmaları, Başkan Bush’un bölgede iki devlet kurulması projesine tümüyle ters düşüyor. Bush’un söylediği gibi, İsrail, barış yolunda ilerleme sağlanmasına paralel olarak işgal altındaki topraklarda yerleşim bölgeleri kurma çalışmalarını kesinlikle durdurmalıdır."

XS
SM
MD
LG