Erişilebilirlik

'Türklerle Kürtler Arasındaki Düşmanlıkların Yeniden Alevlenmesini Önledik' - 2003-03-30


Irak savaşında Amerikan kuvvetlerine komuta eden Orgeneral Tommy Franks, Katar’daki basın toplantısında Irak savaşında bugüne kadar gelinen noktayı sıraladı, Türkiye’nin topraklarını Amerikan askerlerine açmamasının savaş planlarını nasıl etkilediğini anlattı.

Franks, savaşın başlamasından bu yana koalisyon güçlerinin Irak halkının geleceği için kullanılacak petrol kuyularını güvence altına aldıklarını, ülkenin batısındaki kara ve hava birliklerinin Saddam rejiminin komşu ülkelere kitle imha silahlarıyla saldırmasını önlediğini, limanların kontrol altına alınarak insani yardım gemilerinin ülkeye gelmesine olanak sağladıklarını belirtti. Amerikalı general, etkili ve güçlü diye nitelediği birliklerin Kuzey Irak’a konuşlandırılmış olmasını da askeri başarıları arasında saydı ve sözlerine şöyle devam etti: "Bu kuvvetler ve beraberlerindeki özel birlikler, Türklerle Kürtler arasında geçmişte gördüğümüz düşmanlıkların yeniden alevlenmesini önledi. Ayrıca, Kuzey Irak’ta güçlerimiz, Bağdat rejimi için ciddi bir tehdit oluşturuyor."

Orgeneral Tommy Franks’ın Katar’daki basın toplantısını izleyen gazeteciler, Amerikalı komutana kuzey cephesiyle ilgili ayrıntılı sorular sordu, New Yorker dergisinde yer alan iddialara yanıt vermesini istedi. Dergide, Tommy Franks’in Türkiye’nin üslerini Amerikan askerlerine açmama kararı üzerine Savunma Bakanı’ndan operasyonu ertelemesini istediği, Rumsfeld’in ise bu isteği geri çevirdiği öne sürülüyordu. İddiaları yalanlayan Franks, şunları söyledi:"Bu soruyu yanıtlamam çok zor, çünkü iddialara katılmıyorum. Planlarımızı nasıl hazırladığımızı çok az sayıda insan biliyor. Operasyonu yürüten komutan haricinde hiç kimse savaşın tarihini değiştirmedi."

Orgeneral Tommy Franks, bir komutanın operasyonun amaçları açısından yararlı gördüğü bir fırsatı değerlendirmesi gerektiğini, güneydeki operasyonun da bu tür bir fırsat görüldüğü için başlatıldığını söyledi. Franks, “Irak halkının refahını güvence altına alacak kuyuların imhasını önlemek için elimize bir fırsat geçti ve operasyonu başlatma kararını ben verdim, kimsenin de etkisi altına kalmadım” dedi.

Orgenaral Franks’e sorulan sorulardan biri de, planlandığı gibi Türkiye üzerinden Kuzey Cephesi açılmamasının savaşı zorlaştırıp-zorlaştırmadığı yolundaydı. Tommy Franks, bu soruyu da şu şekilde yanıtladı: "Elbette bu konu hem stratejik açıdan hem de taktik bakımdan çok önemliydi. Ancak şimdi burada üzerinde durmayacağım nedenlerle ağır silahlara sahip 4. tümenin yerini kara birlikleri aldı, ve bu kara birlikleri son derece yüksek kapasiteye sahip."

Orgeneral Franks, bu cevabıyla Türkiye’nin Amerikan askerlerine izin vermemesinin yarattığı sıkıntının alternatif planlarla dengelendiğini belirtmiş oldu.

XS
SM
MD
LG