Erişilebilirlik

Savaş Karşıtı Göstericiler Tatil Yapmadı - 2003-03-30


Irak savaşını protesto için bugün de dünyanın çeşitli yerlerinde gösteriler düzenlendi.

Dünyanın en büyük Müslüman nüfuslu ülkesi Endonezya’nın başkenti Jakarta’da 100 000'den fazla gösterici, ABD ve İngiltere’nin Irak’ta yürüttüğü savaşı protesto etti. Mısır’ın İskenderiye kentinde binlerce Mısırlı üniversite öğrencisi Amerikan ve İngiliz bayrakları yaktı, Mısır hükümetinden ABD ve İngiltere’ye Süveyş Kanalı’nı kullanma izni vermemesini istedi. Rabat’ta da onbinlerce Faslı, savaşı protesto etti.

Şanlıurfa’da Amerikan askeri malzemesi taşıyan kamyonlar taşa tutuldu. Kıbrıs’ın Rum kesimindeki Akrotiri İngiliz üssünün önünde beşbin kişi protesto gösterisi yaptı.

Pakistan’ın Peşaver, Hindistan’ın Kalküta kentlerinde onbinlerce kişi savaş aleyhtarı sloganlarla yürüdü, Güney Kore’nin başkenti Seul’de de 10 bin kişilik bir protesto yürüyüşü yapıldı.

Pekin’de de Çinli yetkililer ilk kez küçük bir savaş aleyhtarı gösteriye izin verdi. Gösteriye 200 kadar yabancı katıldı. Çin polisi, buna karşılık, Çinli öğrencilerin düzenlediği gösteriyi dağıtmaya çalıştı, gençlerin ellerindeki pankartları topladı.

Öte yandan Vatikan’da Papa İkinci John Paul, Irak’ta savaşa son verilmesi çağrısını tekrarladı. Pazar ayininde onbinlerce kişiye hitaben konuşan Papa, acıdan başka bir şey getirmeyen silahlı çatışmaların, insanlığın daha iyi bir gelecek umudunu tehlikeye düşürdüğünü söyledi.

XS
SM
MD
LG