Erişilebilirlik

Rumsfeld İran ve Suriye'yi Suçladı - 2003-03-29


ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, Suriye'nin Irak'a askeri teçhizat sağladığını öne sürdü, Washington'un bundan Şam hükümetini sorumlu tutacağını söyledi. Rumsfeld, dünkü basın toplantısında, Suriye’den gönderilen askeri malzeme arasında, gece görüş gözlükleri de bulunduğunu söyledi ve "Bu ticareti düşmanca davranış olarak görüyoruz” dedi.

“Bu tür olaylardan Suriye hükümetini sorumlu tutacağız" diyen Rumsfeld, askeri malzemenin Şam hükümeti tarafından mı gönderildiği yolundaki bir soruyu, istihbarat kaynağını ele verebileceği gerekçesiyle cevapsız bıraktı.

Rumsfeld, ayrıca, İran'ı da, Irak'a askeri personel sokmakla suçladı. Bakan, Irak'ta, Amerikalı Komutan Tommy Franks'in komutası altında bulunmayan tüm silahlı güçler ve istihbarat personelinin düşman savaşçı olarak niteleneceğini ve koalisyon kuvvetlerine yönelik potansiyel tehdit olarak algılanacağını belirtti.

Suriye ve İran hükümetleri iddiayı derhal reddetti. Suriye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Buthaniya Şaba, Suriye’den Irak’a askeri malzeme gönderildiği yolundaki haberlerin asılsız olduğunu açıkladı. Tahran’da ise hükümet sözcüsü Abdullah Ramazanzade, İran’ın, savaşta tarafsızlık politikası izlediğini bildirdi.

Bu arada, Irak Enformasyon Bakanı Said El-Sahaf, Irak askerlerinin siviller arasına saklandıkları ve sivil elbiselerle savaştıkları yolundaki haberleri yalanladı: "Irak ordusunun siviller arasına gizlendiği doğru değildir. Savaşanlar, yabancı paralı askerlere karşı vatanlarını savunan sivillerdir. Er geç hepsini yok edeceğiz."

Amerikan ve İngiliz komutanlar, birliklerine saldıran kişilerin siviller olmadığını, üniformalarını çıkarmış askerler olduğunu ve rejim yanlısı BAAS partisi yetkililerinin halkı çarpışmaya zorladığını ileri sürüyor.

XS
SM
MD
LG