Erişilebilirlik

Kürt Savaşçılar Kerkük'e İlerliyor - 2003-03-28


Kuzey Irak’ta Kürt savaşcılar Kerkük’e 15 kilometre yaklaşırken Irak kuvvetleri çekilmeye başladı.

Kürt liderler, Irak kuvvetlerinin Kerkük çevresindeki mevzilerini terkederek kente çekildiğini ve çekilirken Kürtl kontrolündeki Çamçamal kasabasını top ateşine tuttuğunu bildirdiler. Kerkük’ün yaklaşık 40 kilometre doğusundaki kasabada akşamüstü şiddetli top sesleri duyuldu.

Bu arada, Amerikan kuvvetleri, Kuzey Irak’ta yığınak yapmaya devam ederken koalisyon savaş uçakları Musul çevresindeki Irak hedeflerini bombaladı.

Amerikan nakliye uçakları bir yandan Erbil yakınlarındaki hava alanını kontrol eden BİN kişilik paraşütçü birliğine silah ve malzeme taşırken, bir yandan da gece yarısı bölgeye yeni Amerikan askerleri indirildi.

Başkan Bush’un Irak özel temsilcisi Zalmay Halilzad, Amerika’nın Kuzey Irak’a daha çok asker göndereceğini açıkladı. Kuzey Irak’ta Kürt liderlerle görüşen Halilzad, Amerika’nın bölgede aktif olduğunu ve giderek daha aktif hale geleceğini belirtti.

Savunma bakanı Donald Rumsfeld de hergün Kuzey Irak’a BİN ile 2 bin arasında Amerikan askeri sevkedileceğini söyledi. Rumsfeld, Amerika’nın Kuzey Irak’ta güçlü bir askeri varlık bulundurmasının petrol kuyularını koruma altına alacağını, Türkiye’ye Irak’ın toprak bütünlüğü konusunda güvence vereceğini ve Irak kuvvetleri üzerinde baskıyı arttıracağını söyledi. Bakan, Amerikan askerlerinin Kürt savaşcılarla işbirliği yapmayı planladığını da belirtti.

XS
SM
MD
LG