Erişilebilirlik

Abdullah Gül: Irak Topraklarında Herhangibir Niyetimiz Yok - 2003-03-25


Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Türkiye'nin kendi ulusal çıkarlarını koruma konusunda gerekli kararları kendisinin vereceğini ancak bunu müttefiki ABD'yle karşılıklı danışmalarla yapacağını belirtti.

Abdullah Gül, Ankara'da, Amerika'nın Sesi Türkçe Bölümü'nden Hale Ebiri'nin sorularını yanıtladı.

Gül, Türkiye'nin, Irak'ın toprak bütünlüğünün korunmasına, ülkenin doğal kaynaklarının bütün Iraklılara ait olmasına ve bu ülkedeki nüfusu oluşturan Arap, Kürt ve Türkmenlerin haklarının gözetilmesine büyük önem verdiğini söyledi.

Dışişleri Bakanı, Türkiye'nin 12 yıl önce yaşadığı göçmenler ve terör sorununu bir daha yaşamamak için Irak sınırları içinde 20 kilometreye kadar olan bir şehir içinde çadır kentler kurup gelen göçmenleri burada tutmak istediğini bildirdi. Gül, Türkiye'nin ayrıca kuzey Irak'tan gelecek teröristlere fırsat vermek istemediğini, hiçbir yerleşimin olmadığı sınır şeridi içinde gelecek göçmenlere her türlü insani yardımı sağlamak istediğini söyledi. Abdullah Gül, Türkiye'nin, Irak'taki savaş ortamını dikkate alarak, bu hazırlıkları Amerika'yla mutabakat içinde yapmaya önem verdiğini bildirdi.

XS
SM
MD
LG