Erişilebilirlik

Koalisyon Birlikleri Bağdat'a İlerliyor - 2003-03-24


Amerikan kuvvetlerinin komutanı Orgeneral Tommy Franks, koalisyon birliklerinin, Bağdat’a doğru önemli ilerleme kaydettiklerini açıkladı. Koalisyon kuvvetleri, halen Kuveyt’ten Bağdat’a kadar uzanan bölgenin üçte ikisini kontrol ediyor. Ayrıca koalisyon uçakları Bağdat dışında, Amerikan komandolarının Kuzey Irak’a sevkedilmesinden sonra Kerkük ve Musul çevresindeki askeri hedefleri de bombaladı.

Orgeneral Franks, bugün Pentagon’da düzenlediği basın toplantısında bir Amerikan Apache helikopterinin Bağdat yakınında düştüğü ve iki pilotun kayıp olduğu haberini doğruladı. Orgeneral Franks, düşen helikopterin bir Cumhuriyet Muhafızları Ordusu karargahına düzenlenen saldırıya katılan 30- 40 helikopterden biri olduğunu söyledi ve helikopterin Iraklı çiftçiler tarafından düşürüldüğü yolundaki Irak kaynaklı haberleri reddetti.

General Franks, komando birliklerinin halen kuzey ve batı Irak’ta balistik füze sistemleri ve kitle imha silahlarını bulup etkisiz hale getirme amacıyla operasyonlar düzenlediklerini de açıkladı.

Amerikan, İngiliz ve Avustralya komandolarının Irak’ın her yerinde doğrudan eylem ve stratejik keşif operasyonları düzenlediğini kaydeden Tommy Franks, “Son 3-4 gündür kara kuvvetleri ilerlemeye devam ediyor. Hedeflere ulaşma yolunda kaydettiğimiz ilerleme hızlı ve bazı durumlarda son derece başarılı oldu,” dedi.

General Franks, 3000 Iraklı askerin teslim olduğunu ve koalisyon kuvvetlerinin Irak ordusunun komutanlarıyla savaştan vazgeçmeye ikna için sürekli temas yaptıklarını söyledi. Franks, koalisyon kuvvetlerinin Bağdat yolunda bazı kayıplar vermesi ve Saddam Hüseyin’e sadık bazı birliklerin direnmesinin şaşırtıcı olmadığını vurguladı.

Orgeneral Franks, Amerikan kuvvetlerinin savaş alanında birçok bölgede yer yer direnişle karşılaştığını doğruladı ve savaş sırasında, tecrit edilmiş bölgelerde bile can kaybının kaçınılmaz olduğunu hatırlattı. Tommy Franks, savaşan asker açısından, esas savaş alanı dışında kalan yerlerde bile çatışma olabileceğini belirterek her askerin bu durumu bilmesi gerektiğini söyledi.

Amerikan kuvvetlerinin komutanı Orgeneral Tommy Franks, Basra Körfezi’nde insani yardım sevkinin başlayabilmesi için mayın temizleme çalışmalarının sürdüğünü, sevkiyatın birkaç gün içinde başlayabileceğini de bildirdi.

XS
SM
MD
LG