Erişilebilirlik

'Tek Taraflı Her Türlü Askeri Operasyona Karşıyız' - 2003-03-24


Başkan Bush, Pazar günü Camp David dönüşünde gazetecilerin sorularını yanıtlarken, Türk askerlerinin Kuzey Irak’a girmesine gerek olmadığını söyledi. Savunma Bakanı Rumsfeld ve Genelkurmay Başkanı da Türk birliklerinin Kuzey Irak’a girdiği yolundaki haberleri yalanladı. Ancak, Amerikan basını bugün de Türkiye ve Kuzey Irak konusunu Amerikalı yetkililere sormaya devam etti. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Richard Boucher’ın bugünkü toplantısında Türkiye konusu gazetecilerin üzerinde en fazla durduğu konulardan biriydi. Beyaz Saray Sözcüsü Ari Fleischer da bugün bir kez daha bu konuya değindi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Richard Boucher bugünkü basın briefinginde, "Türkiye’nin Kuzey Irak’a girme ihtimali var mı" şeklindeki sorulara Başkan Bush’un dün yaptığı açıklamayı hatırlatarak yanıt verdi ve Türklerin Kuzey Irak’a asker göndermemesini istiyoruz dedi.

Sözcü, "Koalisyon kuvvetleriyle koordine edilmeyen tek taraflı her türlü askeri operasyona karşıyız ve karşı çıkmaya da devam edeceğiz, bu tavrımızı Kürt gruplara da anlattık" dedi.

ABD’nin Ankara Büyükelçisi Robert Pearson ile Bush’un Özel Temsilcisi Zalmay Halilzad’ın Türk hükümetiyle mülteciler, terörün önlenmesi ve sınır güvenliğinin korunması konularını görüşmeye devam ettiğini hatırlatan Sözcü, mevcut durumun Türkiye’nin Kuzey Irak’a müdahelesini gerektirmediğini de belirtti. Boucher, ilgili tüm taraflardan ABD’nin bu konudaki hassasiyetine karşı duyarlı davranmalarını beklediklerini de ifade etti.

Sözcü Boucher, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ABD’nin Türk birliklerinin Irak’a girmesine itirazı olmadığı yolunda bir açıklamada bulunduğunun hatırlatılması üzerine de "Biz hiçbir zaman Kuzey Irak’ta koalisyon kuvvetlerinden ayrı hareket edecek bir Türk askeri varlığını kabul etmedik” şeklinde yanıt verdi.

Beyaz Saray Sözcüsü Ari Fleischer de, bugünkü açıklamasında Türk tarafının Kuzey Irak’a asker göndermediğine dair defalarca açıklamalar yaptığını hatırlattı; ikili görüşmelerin devam ettiğini ve konunun hassasiyetini koruduğunu söyledi.

XS
SM
MD
LG