Erişilebilirlik

'Türk Kuvvetleri Kuzey Irak'ta' - 2003-03-22


Türkiye'nin, Amerika öncülüğünde Irak'ta girişilen savaşın bölgedeki Kürtlere bağımsızlık ilan etme yönünde cesaret vereceği kaygısıyla Kuzey Irak'a yeni kuvvetler gönderdiği ileri sürülüyor. Bush yönetimi Türkiye'nin böyle bir harekete girişmemesini tercih ediyordu.

Cuma günü geç saatlerde sınırı geçen Türk askerlerinin sayısının 1,000 civarında olduğu bildiriliyor.

Ancak Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Faruk Loğoğlu, bu girişimin, bağımsızlık yanlısı Kürt grupların Irak'taki istikrarsız durumdan yararlanmasını önlemek için gerekli olduğunu söyledi. Loğoğlu, Amerika'nın Sesi Radyosu'na yaptığı açıklamada "Türkiye'nin, Kuzey Irak'ta Türk varlığını gerekli kılan bir dizi meşru kaygısı var. Birincisi Türkiye'nin sınırlarında güvenliği sağlamak," diye konuştu.

ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell, Cuma günü, Ankara'yı Irak'a kuvvet göndermemeye çağırmıştı. Powell, şu sırada Türkiye'nin bölgeye askeri müdahalesi için bir neden görmediklerini ve bu konuda Türk makamlarıyla temas halinde olduklarını söylemişti.

Türkiye, 1991'deki Basra Körfezi savaşından sonra, kuzey Irak'ta üslenen terörist Kürt grupların sınırı aşarak Türkiye içinde giriştikleri saldırıları önlemek amacıyla bölgeye çeşitli defalar askeri müdahalede bulunmuştu.

Irak'ın kuzeyinde yaşayan Kürtlerin ilk Körfez savaşından sonra Bağdat hükümetine karşı giriştiği ayaklanma başarısızlıkla sonuçlanmıştı.

XS
SM
MD
LG