Erişilebilirlik

Amerika, Irak’ta Savaşı Başlattı - 2003-03-20


Savaşın Bağdat çevresindeki belirli hedeflere füzelerle girişilen saldırılarla başladığı Türkiye saatiyle sabah 4:45 civarında Washington’da Beyaz Saray Sözcüsü Ari Fleischer tarafından açıklandı.

Sözcü, kısa açıklamasında, “Amerika, Irak’ı silahsızlandırma operasyonunun başlangıç aşamasını açmıştır” dedikten sonra Başkan Bush’un Türkiye saatiyle 5:15’de televizyondan Amerikan halkına hitabedeceğini bildirdi.

Başkanın konuşması 5 dakikadan az sürdü. Bush, uluslararası koalisyon güçlerinin Irak’ta askeri önem taşıyan hedefleri vurmaya başladığını ve 35’ten fazla ülkenin, operasyona çok önemli destek verdiğini söyledi. Amerikan silahlı kuvvetlerinin mensuplarından övgüyle sözeden Başkan Bush, Amerikan ulusunun, silahlı kuvvetlere şükran borçlu olduğunu, halkın, askerler ve aileleri için dua ettiğini söyledi. Bush, konuşmasında Irak’ın, California eyaleti yakın büyüklükte ve coğrafi koşullarının zor olduğunu belirterek, savaşın tahmin edilenden daha zor olabileceğini ve daha uzun sürebileceğini bildirdi. Bush yine de Amerikan halkına, askerlerin, görev tamamlanır tamamlanmaz geri döneceği yolunda güvence verdi.

Başkan Bush, koalisyon güçlerinin Irak’ta masum sivillerin zarar görmesini önlemek için her türlü çabayı harcayacağını, bu harekatın bir amacının da Irak halkını, birleşik ve istikrarlı bir ülkeye kavuşturmak olduğunu bildirdi. Irak’ın coğrafi alan açısından büyük bir ülke olduğunu hatırlatan Bush, Bağdat’ta, kanun tanımayan ve savaş konusunda uluslararası kurallara uymayan, kitle imha silahları kullanmaktan kaçınmayan bir rejimin işbaşında olduğunu söyledi.

ABD BAşkanı, savaşın yarım bırakılmayacağını, sonucun mutlaka “zafer” olacağını da söyledi.

XS
SM
MD
LG