Erişilebilirlik

Iraklı Muhalifler Toprak Bütünlüğünde Anlaştı - 2003-03-19


Irak muhalefet grupları, savaş sonrası Irak’ın toprak bütünlüğünün korunması ve demokratik düzen kurulması konusunda anlaştı.

Ankara’da Amerikan ve Türk yetkililerle sürdürülen görüşmelerden sonra yapılan ortak açıklamada sekiz muhalefet grubunun Irak’ta uluslararası standartlara uygun tam bir demokratik hükümet kurma sözü verdikleri belirtildi. Ortak açıklama, Türkiye’nin savaşın Kuzey Irak’ta bağımsız bir Kürt devleti kurulmasına yolaçacağı yolundaki kaygılarını yatıştırmayı amaçlıyor.

Dün başlayan görüşmeler, Amerika’nın Irak özel temsilcisi Zalmay Halilzad’ın, Türkiye’yle iki kuzey Iraklı kürt grubu arasında artan gerginliği ve çatışma olasılığını önlemek için giriştiği son çaba olarak görülüyor. Amerika, sürekli Türkiye’yi Kuzey Irak’a tekyanlı askeri müdahelede de bulunmaması için uyarıyor.

Görüşmelerde Türkiye’yi temsil eden Ali Taygun, toplantının verimli olduğunu, uzun süredir tartışılan konuların kağıda dökülmesinin sağlandığını açıkladı. Görüşmelerde Iraklı kürt liderler, savaş başladığında kuvvetlerini Amerikan komutası altına vermeyi de kabul etti.

Halilzad, ayrıca görüşmelerde Kerkük ve Musul’un Amerikan askerleri tarafından kontrol edilmesinin kararlaştırıldığını açıkladı.

XS
SM
MD
LG