Erişilebilirlik

Bush: BM İçin Karar Günü - 2003-03-16


Başkan Bush, Portekiz'in Azor adalarında İngiltere, İspanya ve Portekiz Başbakanlarıyla yaptığı zirve toplantısı sonunda, Irak'ı, yasaklanmış olan silahlarından arındırma konusunda Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin harekete geçmesi için yarının son gün olduğunu söyledi.

Bush zirve sonunda basına yaptığı açıklamada Irak konusunda diplomasinin bir işe yarayıp yaramadığının yarın görüleceğini belirtti. Başkan, Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin'in isterse ülkesini terkedebileceğini ancak gerektiği takdirde kuvvet yoluyla da olsa mutlaka silahsızlandırılacağını bildirdi.

İngiltere Başbakanı Tony Blair de Irak'ın 12 yıldır kitle imha silahlarını terketmeyi reddettiğini ve artık bu konuda bir karar vermek gerektiğini söyledi. Blair, Avrupa ve Amerika'nın Irak konusunda birlik içinde hareket etmeleri gerektiğini çünkü Irak liderlerinin asıl kurbanlarının Irak halkı olduğunu belirtti. İspanya Başbakanı Jose Maria Aznar ise Bush ve Blair'in Irak konusundaki açıklamalarına katıldığını belirtti, ayrıca Orta Doğu barış çabalarını hızlandırma konusunda anlaşmaya vardıklarını söyledi. Zirveye ev sahipliği yapan Portekiz Başbakanı Jose Durao Barroso da Azor zirvesini, Irak bunalımına siyasi çözüm bulma konusunda son fırsat olarak niteledi.

BM Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesi arasında bulunan Amerika ve İngiltere, şu andaki geçici üyelerden İspanya'nın da katılmasıyla, Güvenlik Konseyi'nde bir ortak karar tasarısı hazırlamış bulunuyor. Tasarı, Irak'a, silahları konusunda tam bilgi vermesi için 17 Mart Pazartesi gününe kadar süre tanıyor.

Ancak Konseyin 15 üyesi arasında derin görüş ayrılıkları bulunuyor ve Irak konusunda yeni bir oylamanın ancak önümüzdeki hafta ortalarında yapılabileceği belirtiliyor. Bu arada Konseyin yeni bir karar almasına gerek olmadığını söyleyenler de bulunuyor.

Konseyin veto yetkisine sahip öteki üç daimi üyesi Fransa, Rusya ve Çin, Irak'ta BM silah denetçilerine daha fazla süre tanınması gerektiğini belirtiyor.

Bu arada NATO üyesi Belçika, Amerika'nın, BM onayı olmadan Irak'a savaş açması halinde hava sahasını Amerikan askeri uçaklarına kapatacağını açıkladı.

XS
SM
MD
LG