Erişilebilirlik

Irak Savaşa Hazırlanıyor - 2003-03-16


Irak bir yandan savaş hazırlıkları yaparken bir yandan da El-Samud 2 füzelerinin imhasını sürdürüyor. Bazı haberlere göre Bağdat yönetimi, 2 gün içinde de 12 yıl önce imha ettiğini söylediği şarbon stoklarına ilişkin ayrıntılı bir rapor sunacak. Bu arada Bağdat, Birleşmiş Milletler’e bağlı helikopterlerin savaş riskinin artmasıyla birlikte ülkeden ayrıldığını bildirdi.

Birleşmiş Milletler silah denetçileri, Irak’taki incelemeleri sırasında 8 helikopterden yararlanıyor. Ancak Iraklı yetkililere göre bunlardan 5’i Bağdat’tan ayrılarak Suriye üzerinden Kıbrıs’a geçti. Irak kaynaklarına göre, batılı sigorta şirketleri artan savaş riski yüzünden bu helikopterlere sigorta poliçesi vermekten kaçınınca araçlar Kıbrıs’a gönderildi.

Bu arada Irak Lideri Saddam Hüseyin, dün gece geç saatlerde bir kararname yayınlayarak ülkeyi dört askeri komuta bölgesine ayırdı ve ordu birliklerine her türlü işgal kuvvetini yoketme emri verdi.

Saddam Hüseyin’in yayınladığı kararnameye göre, her askeri bölge komutanının emrinde çok sayıda silahlı birlik ve Baas Partisi’nin milisleri bulunacak.

Irak Lideri Saddam Hüseyin, aynı kararnameyle küçük oğlu Kusay Hüseyin’i Bağdat ve Tikrit’deki kritik yerlerin savunmasından sorumlu komutan olarak atadı. Hava kuvvetleri, hava savunma sistemleri ve karadan-karaya füze sistemlerinin sorumluluğu Saddam Hüseyin’de kalırken, Irak Lideri, büyük oğlu Uday Hüseyin’i de merkezi komutayla iletişimin kesilmesi halinde 4 askeri bölgenin komutasını alacak şekilde görevlendirdi.

Irak bir yandan savaş hazırlıkları yaparken, diğer yandan da Birleşmiş Milletler’in isteği doğrultusunda El-Samud 2 füzelerini imha etmeyi sürdürüyor. Birleşmiş Milletler Silah Denetim Komisyonu Başkanı Hans Blix, bu füzelerin, örgüt tarafından konulan 150 km menzili aştığını söyleyerek, imhasını istemişti. 1 Mart’tan bu yana devam eden imha işlemi sırasında Irak’ın elindeki gelişmiş karadan-karaya füzelerin üçte ikisi yok edildi.

Irak, silahsızlanmayla ilgili devam eden görüş ayrılıklarını gidermek üzere Hans Blix ve Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi Başkanı Muhammed El-Baraday’ı Bağdat’a davet etmişti. Blix, bu daveti 17 Mart'taki Güvenlik Konseyi toplantısı sırasında gündeme getireceğini söyledi.

Irak’ın silahsızlanma çabalarıyla ilgili anlaşmazlıkların başında Bağdat’ın 1991 yılında ima ettiğini söylediği şarbon ve VX sinir gazı geliyor. Birleşmiş Milletler’e şarbon stokları hakkında yeniden bilgi vermeye hazırlanan Irak, önceki gün de VX sinir gazıyla ilgili yeni bir rapor sunmuştu.

XS
SM
MD
LG