Erişilebilirlik

Rumsfeld: Türkiye İle Görüşmeler Sürüyor - 2003-03-11


Amerika Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, Irak’a girişilecek bir harekat sırasında kuzeyden açılacak cephe için Türkiye’nin yardımını almak amacıyla görüşmelerin devam ettiğini açıkladı.

Rumsfeld ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Richard Myers, Savunma Bakanlığı’nda az önce düzenlenen basın brifinginde, Türkiye’nin tutumu konusunda soruları yanıtladı.

Gazeteciler, Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Faruk Loğoğlu’nun bugün Washington’da yaptığı açıklamaları hatırlatarak, Amerikan uçakları için Türk hava sahasından geçiş izni alınıp alınmadığını ve Türk kuvvetlerinin Kuzey Irak’a girecek olması konusunda kaygı duyup duymadığını Savunma Bakanı Rumsfeld’e sordular.

Rumsfeld, Türkiye’den beklenen desteğin, kara birliklerinin Türkiye’de konuşlandırılmasının yanısıra, uçaklara geçiş hakkı ve İncirlik’te üslenen uçakların da harekatta kullanılması yönünde olduğunu söyledi, “Dişişleri Bakanlığımız, Beyaz Saray yetkilileri, ben ve Genelkurmay Başkanımız, Türk yetkililerle sürekli bu konuları görüşüyoruz. Türkiye için hangi model uygun kabul edilecektir, bekleyip görmek zorundayız. Onun için şu anda her gelişmeyi fazlasıyla analiz etmek istemiyorum.”

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Myers da “Türkiye bütün taleplerimizi tamamen desteklemese de Kuzeyden de cephe açacağız” şeklinde konuştu.

Bir başka soru da Türkiye’nin de Kuzey Irak’a kuvvet sokması ihtimali konusunda Amerika’nın kaygı duyup duymadığı konusundaydı. Savunma Bakanı Rumsfeld, Türkiye’nin ve Amerika’nın Irak’ın toprak bütünlüğünün korunması konusunda görüş birliği içinde olduklarını belirtti.

Rumsfeld ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Myers, Türkiye’nin kuzey Irak’a kuvvet sokması ve Iraklı Kürtlerin buna itiraz etmeleri konusu üzerinde de Türk sivil ve askeri yetkilileriyle temas halinde olduklarını söylediler. Savunma Bakanı Rumsfeld, Türk kuvvetleriyle Iraklı Kürtler arasında bir çatışma çıkmaması için son derece dikkatli olmak gerektiğini belirtti.

XS
SM
MD
LG