Erişilebilirlik

Yeni Karar Tasarısına Destek Arayışları - 2003-03-11


Beyaz Saray, BM Güvenlik Konseyinin yeni Irak karar tasarısını bu hafta oylayacağını bildirdi.

BM’de yeni karar tasarısıyla ilgili bölünme sürerken Beyaz Saray sözcüsü Ari Fleischer, Konsey üyeleri için görüş belirtme zamanı geldiğini açıkladı.

Fleischer, Irak’a silahsızlanması için tanınan sürenin bir ay daha uzatılması önerisini ABD'nin reddettiğini söyledi.

Öte yandan İngiltere Başbakanı Tony Blair, karar tasarısı üzerinde bir uzlaşma formülü bulma çabalarını sürdürüyor. Blair, karar tasarısını vetodan söz etmenin, Saddam Hüseyin’e yanlış mesaj vereceği uyarısında bulundu.

Fransa ve Rusya hayır oyu vereceklerini söylerken Çin, bugün yeni karar tasarısına karşı olduğunu tekrarladı.

Amerika, yeni Irak karar tasarısına destek bulma çabalarını genellikle telefon diplomasisiyle sürdürürken dikkatini Konseyin 6 kararsız üyesi olan Gine, Angola, Kamerun, Meksika, Şili ve Pakistan’a çevirmiş bulunuyor.

Dışişleri Bakanı Colin Powell dün Pakistan devlet başkanı Pervez Müşerref, Angola Cumhurbaşkanı Jose Eduardo dos Santos ve Meksika Dışişileri bakanı Luis Ernesto Dervez’i telefonla aradı. Powell ayrıca halen Güvenlik Konseyi dönem başkanlığını yürüten Gine’nin Dışişleri bakanı Francois Fall ile ikili bir görüşme yaptı.

Fall, Powell ile görüşmesinden sonra gazetecilerin sorularını yanıtlarken hükümetinin Amerika tarafından desteklenen tasarıya nasıl oy vereceğini açıklamadı.

Gine Dışişleri bakanı, Konsey Başkanı olarak Irak krizine barışcı çözüm bulma çabaları sürerken Güvenlik Konseyi içinde kritik bir noktaya ulaşan birliği korumaya çalıştığını söyledi.

Amerikan-İngiliz-İspanyol karar tasarısı en erken yarın oylanabilecek. Amerika, Konseyin daimi üyelerinden birinin vetosuyla reddedileceğini bilmesine rağmen 15 üyeli Konsey'den onay için gerekli 9 oyu sağlamaya çalışıyor. Fransa ve Rusya ise karar tasarısını veto tehdidinde bulunuyor.

ABD Dışişleri bakanlığı sözcüsü Richard Boucher, yeni karar tasarısını hazırlayan üç ülkenin, kararsız konsey üyelerinin desteğini kazanabilmek için metinde değişiklik yapabileceklerini ancak Amerika’nın Irak’a silahsızlanması için verdiği 17 Mart tarihinde kararlı olduğunu açıkladı.

Beyaz Saray sözcüsü Ari Fleischer ise Güvenlik Konseyi'nde veto kullanılırsa bunun üzücü olmanın da ötesinde bir gelişme olacağını söyledi. Bush Yönetimi, Güvenlik Konseyinden yeni bir karar tasarısı çıkmasa bile Irak’ı silahsızlandırmak için çeşitli ülkelerden oluşan askeri bir koalisyona öncülük etmeye hazır olduğunu açıklamış bulunuyor.

XS
SM
MD
LG