Erişilebilirlik

Rusya: Tasarıyı Veto Edeceğiz - 2003-03-10


Rusya Dışişleri Bakanı Igor Ivanov, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde Irak’a karşı askeri müdahale yolunu açacak karar tasarısını veto edeceklerini açıkladı.

Ivanov, Moskova’da gazetecilere yaptığı açıklamada karar tasarısının kabul edilemez şartlar içerdiğini belirtti. Rusya, Güvenlik Konseyi’nin daimi üyesi ve vetosu tasarıyı engelleme yetiyor. Dışişleri Bakanı Ivanov bu açıklamayı, Amerika ve İngiltere’nin, tasarıyı destekleme konusunda kararsız Konsey üyelerini ikna etme çabaları devam ederken yaptı.

Irak’a kitle imha silahlarından arınması için bir hafta süre tanındı. Gelecek Pazartesi günü bitecek olan bu süre sonunda Irak silahları imha ettiğini kanıtlayamazsa askeri müdahaleyle karşı karşıya kalacak.

Bu arada Fransa Dışişleri Bakanı Dominique de Villepin, Afrika’da Konsey üyesi üç ülkeyi tasarıyı reddetmeleri konusunda ikna etmeye çalışıyor. Bu ülkeler Angola, Kamerun ve Gine. İngiltere Özel Temsilcisi de bugün bu üç ülkede, tasarıya olumlu oy vermeye ikna amacıyla temaslarına başlıyor.

XS
SM
MD
LG