Erişilebilirlik

Powell: Fransa Veto Edebilir - 2003-03-09


Dışişleri Bakanı Colin Powell, BM'nin Irak’la ilgili yeni karar tasarısını Fransa’nın veto etmesinin kendisini şaşırtmayacağını söyledi.

ABD’nin tasarıyı 15 üyeli Güvenlik Konseyi’nden geçirmek için 9 oya ihtiyacı var. Ayrıca Konsey’in 5 daimi üyesinden hiçbirinin red oyu vermemesi gerekiyor. Daimi üyeler tasarıyla ilgili olarak farklı görüşlere sahip. ABD ve İngiltere tasarıyı desteklerken, Fransa, Rusya ve Çin, savaşa karşı çıkıyor ve silah denetçilerine daha çok zaman verilmesi gerektiğini savunuyor.

Dışişleri Bakanı Powell, Fransa’nın tasarıya red oyu vermesinin, kararın çıkmasını engelleyeceğini bildiklerini söyledi.

Bu arada yoğun diplomatik çabalar da devam ediyor. Amerikalı üst düzey yetkililer televizyonlardan tutumlarını açıklarken, Fransa Dışişleri Bakanı Dominique de Villepin, Güvenlik Konseyi’nde oy yetkisine sahip olan ve bu konuda kararsız görünen Angola, Gine ve Kameron’u ziyaret ediyor.

ABD’nin desteklediği karar tasarısı tam olarak silahsızlanması için Saddam Hüseyin’e 17 Mart’a kadar süre tanıyor.

Dışişleri Bakanı Powell, Saddam Hüseyin’in buna uyacağı konusunda herhangi bir sinyal almadıklarını kaydetti. Powell, Irak Lideri'nin, tam işbirliği için yaptırımlara son verilmesi şartını öne sürmesini tepkiyle karşıladı: "Bu büyük bir saygısızlık. Güvenlik Konseyi’nin bütün üyeleri bunu kendilerine saygısızlık olarak algılamalı. Saddam Hüseyin bir kez daha, uluslararası topluluğa karşı ne kadar yüzsüz olduğunu göstermiştir."

Fransa, Rusya, ve Çin denetçilere daha fazla süre verilmesini ve savaştan daha az sözedilmesini istiyor. Üç ülke, Bush Yönetimi’nden savaşa karşı olan eski başkan Jimmy Carter’a kulak vermesini de öneriyor.

Dışişleri Bakanı Powell’sa aynı görüşte olmadığını, İspanya, İngiltere, İtalya, Portekiz ve doğu Avrupa’nın yeni demokrasilerinin ABD’yi desteklediğini söyledi.

XS
SM
MD
LG